Marika Gombitová dostala štátne vyznamenanie Pribinov kríž

NETKY.SK • 2 Január 2018, 10:42 • 2 min
Marika Gombitová dostala štátne vyznamenanie Pribinov kríž

BRATISLAVA - Medzi ocenenými osobnosťami, ktorým prezident SR Andrej Kiska 1. januára udelil štátne vyznamenania, je aj legendárna speváčka Marika Gombitová.

slovakia

left justify in out

Marika Gombitová získala Pribinov kríž I. triedy "za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti populárnej hudby". "Bez akýchkoľvek pochýb kráľovná slovenskej populárnej hudby. Speváčka a interpretka, autorka a skladateľka hudby, ktorej meno, talent a umenie vzbudzujú neutíchajúci záujem celých generácií Slovákov a Čechov. Marika Gombitová...," uvádza sa v medilóne, ktorý uverejnila prezidentská kancelária. Ponúkame aj ďlšie časti jeho textu.

 

Známa speváčka sa narodila v Turanoch nad Ondavou neďaleko Stropkova. Po štúdiu na strednej škole prijala v roku 1976 ponuku Janka Lehotského a pripojila sa ku kapele Modus; a práve po jej príchode, a návrate Mira Žbirku do nej sa začal prudký vzostup jej popularity. Kapely, ktorá sa presadzovala vlastným, slovenským repertoárom.

 

Zahrala si hlavnú úlohu v kultovom slovenskom televíznom muzikáli Neberte nám princeznú. Víťazka Bratislavskej lýry, medzinárodného festivalu v poľskom Sopote; držiteľka nespočetného množstva ocenení za prínos pre rozvoj a šírenie slovenskej kultúry v zahraničí. Má na konte desiatky singlov, albumov a výberov najväčších hitov, z ktorých sa dodnes predalo viac než milión kusov.

 

30. novembra 1980, pri návrate z koncertu v Brne následkom dopravnej nehody Marika Gombitová ochrnula od siedmeho stavca nadol. Symbolom jej nezdolnej vôle sa stalo vystúpenie na Bratislavskej lýre a v lete 1981 nahrávanie albumu Slnečný kalendár.

Aj po nehode pokračovala v koncertovaní; jej dve koncertné turné „Mince na dne fontán“ a „Adresa ja, adresa ty“ trvali celkovo päť sezón. Vystupovala s nimi po celom bývalom Československu a štyrikrát vypredala pražskú Lucernu.

 

Posledná veta z jej piesne Vyznanie: "Vráť láske čas, keď málo vie/vráť, nech aj jeseň májom je./Vráť, nepočítaj týždne strát/vráť, zajtrajšok jej vráť!" zostáva emblematickým obrazom nezlomnosti vôle človeka a spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona