Marie Le Penová potvrdila deväťmiliónový úver z Prvej rusko-českej banky

NETKY.SK • 27 November 2014, 19:09 • 2 min
Marie Le Penová potvrdila deväťmiliónový úver z Prvej rusko-českej banky

PARÍŽ - Ultrapravicový francúzsky Národný front (FN) dementoval prostredníctvom svojej líderky Marie Le Penovej špekulácie o tom, že si chcel v Rusku požičať 40 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Súčasne však potvrdil informáciu francúzskeho magazínu Mediapart, ktorú prevzali aj viaceré iné médiá, vrátane českých, podľa ktorej žiadal a dostal pôžičku deväť miliónov eur od Prvej česko-ruskej banky.
     

V zdôvodnení tohto postupu FN pripomenul, že úver od francúzskych bánk nedostane, takže si finančné prostriedky, ktoré potrebuje napríklad na volebné kampane, zaobstaral inde, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas a televízia ORF.
     

Le Penová a ďalší predstavitelia strany opakovane kritizovali francúzsku vládu, že kvôli ukrajinskej kríze odmieta dodať Rusku objednanú vojnovú loď, takže spomínaný úver spôsobil v krajine pochopiteľný rozruch.
     

Najnovšie prieskumy verejnej mienky naznačujú, že by sa Marie Le Penová mohla stať dokonca víťazkou prvého kola prezidentských volieb.
     

Dohodu o pôžičke sprostredkoval podľa denníka Le Monde europoslanec Jean-Luc Schaffhauser.
     

Dva z požičaných deviatich miliónov už boli prevedené na účet Národného frontu, ktorého zakladateľ Jean-Marie Le Pen, otec súčasnej predsedníčky strany a niekdajší neúspešný prezidentský kandidát, čelil kvôli extrémistickým názorom svojho času viacerým obvineniam.
     

Prvú česko-ruskú banku, ktorá vznikla v roku 1996 z iniciatívy neskôr skrachovanej IPB, založili s cieľom poskytovania úverov českým a ruským firmám. Ide o prvú ruskú banku, ktorá získala novú licenciu v Európe po rozpade sovietskeho impéria.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies