Marič chce s Dunajskou Stredou v budúcnosti zaútočiť na top 4

NETKY.SK • 13 November 2015, 14:53 • 2 min
Marič chce s Dunajskou Stredou v budúcnosti zaútočiť na top 4

DUNAJSKÁ STREDA - Keď Tomislav Marič začiatkom tohto kalendárneho roka prebral taktovku nad futbalistami FC DAC 1904 Dunajská Streda po Mikulášovi Radványim, mal v najvyššej slovenskej súťaži záchranárske úlohy. Napokon sa v minulej sezóne s Dunajskou Stredou v konečnej tabuľke umiestil na ôsmej priečke. Počas aktuálnej novembrovej reprezentačnej prestávky okupujú jeho zverenci šiesty post v poradí Fortuna ligy 2015/2016.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti pracujeme na stabilizácii, chceme sa vyhnúť akémukoľvek poklesu. Zatiaľ sa nám to darí. V budúcnosti by sme radi zaútočili na elitnú štvorku. Nebude to však vôbec jednoduché, pretože AS Trenčín, MŠK Žilina, ŠK Slovan Bratislava a FC Spartak Trnava majú náskok," priznal 42-ročný (nar. 28. januára 1973) niekdajší útočník v rozhovore pre portál transfermarkt.de. Marič sa narodil v Nemecku, ale na medzištátnej úrovni reprezentoval Chorvátsko. Počas aktívnej hráčskej kariéry si obliekal dresy výlučne nemeckých klubov, napríklad Karlsruher SC, VfL Wolfsburg, Borussie Mönchengladbach či naposledy TSG 1899 Hoffenheim. S trénovaním začal v provinčnom Kraichgauerne. Vo VfB Stuttgart pôsobil ako kouč mládeže, skaut či asistent trénera seniorov.


"Samozrejme, príchod na Slovensko bola veľká zmena. V Nemecku som sa narodil, vyrástol i pracoval. Zvykol som si na tzv. nemecký štandard. Podmienky na Slovensku sú iné, futbalová infraštruktúra je skromnejšia a menej rozvinutá než som zažil. Práve to je výzva. Prispôsobiť sa okolnostiam, naučiť sa nový jazyk a mentalitu. Ak sa mi podarí zužitkovať nadobudnuté poznatky, môžu z toho profitovať obidve strany. V Dunajskej Strede rozbehol majiteľ klubu Oszkár Világi ambiciózny projekt, zabezpečil ho finančne. Hľadali mladého lodivoda so skúsenosťami z viacerých oblastí futbalovej roboty. Nezapájam sa iba do bežného tréningového procesu. Vybuduje sa nový štadión i tréningová plocha. Už som využil to, čo mi dali predchádzajúce pozície," prezradil rodák z Heilbronnu.


Na Žitnom ostrove sa podľa jeho slov snažia vychovať vlastné talenty s potenciálom pre A-mužstvo FC DAC 1904: "Ide o udržateľný rozvoj. Pokračovať krok za krokom a zlepšovať sa. S takýmto prístupom možno očakávať viditeľné výsledky v strednom časovom horizonte." Plánovaný stánok podľa transfermarkt.de pojme vyše 16-tisíc fanúšikov. "Na naše domáce predstavenia chodí 4000 až 5000 vášnivých priaznivcov. Relatívne nízke návštevy na štadiónoch najvyššej slovenskej súťaže sú primárne dané slabou infraštruktúrou, no tá sa postupne kultivuje. Dúfam, že nový stánok priláka viac ľudí. FC DAC 1904 má lojálnu a širokú základňu podporovateľov, ktorá v domácom prostredí zaistí super atmosféru," vysvetlil Marič.


Počet divákov by určite zvýšil príchod európskej klubovej pohárovej súťaže do Dunajskej Stredy. Účasť v predkole Európskej ligy teda nechýba medzi cieľmi tímu pod trénerským vedením Tomislava Mariča: "Jednoznačne by to pomohlo. Už čoskoro chceme atakovať horné priečky. Teraz nemáme k dispozícii až taký široký káder, takže v tomto ročníku sme si určili cieľ skončiť na piatom mieste. O štvrtý stupienok sa chceme popasovať predovšetkým v nasledujúcej sezóne. Pochopiteľne, ak by sa to podarilo už v tejto, nebudeme sa hnevať. Naším zámerom je rozvinúť klub aj v iných oblastiach - infraštruktúre, skautingu alebo marketingu. Radi by sme sa zaradili k štandardu veľkých futbalových národov."


Z aktívnej hráčskej do trénerskej kariéry si Marič preniesol obľubu v taktike založenej na napádaní súpera. "Dôraz kladiem na nátlakovú hru, čo sa ukázalo už v Hoffenheime. Očakávam mnoho súbojov o loptu, no zároveň aj vyváženosť obrany s útokom. To nám ide. Problém je efektivita zakončenia a tým pádom počet strelených gólov. Na tom musíme zapracovať," ozrejmil bývalý útočník.


Tomislav Marič má s Dunajskou Stredou platnú zmluvu do leta 2016: "Cítim sa tu dobre, potom sa uvidí. Nemám striktný harmonogram, kde budem o dva alebo štyri roky. Tréneri sú závislí na rezultátoch družstva, čiže len ťažko sa dá plánovať dlhodobo. Som vďačný za príležitosť, ktorú mi poskytol FC DAC 1904. Snažím sa, aby sme predvádzali atraktívny futbal a zaklopali ním na dvere pohárovej Európy. Výhľadovo ma láka môj domov - profesionálny futbal v nemecky hovoriacej krajine."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies