Marián Vajda v utorok oslávi 50. narodeniny

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 17:56 • 2 min
Marián Vajda v utorok oslávi 50. narodeniny

BRATISLAVA - Päťdesiatka titulov Novaka Djokoviča, ktorú srbský tenista zavŕšil v nedeľu v kalifornskom Indian Wells, nie je jediným takýmto číslom spojeným v týchto dňoch s lídrom svetového rebríčka. V utorok totiž oslávi 50. narodeniny Belehradčanov slovenský tréner Marián Vajda.

slovakia

left justify in out

Symbolicky na cestách. "Práve idem do lietadla. Za 3-4 hodiny budem v Chicagu, potom mám hneď prípoj," uviedol kouč v pondelok pre agentúru SITA.

Rodák z Považskej Bystrice pristal v júni 2006 na päťtýždňovú skúšobnú lehotu u Djokoviča, vtedy 40. hráča renkingu. Spolupráca trvá dodnes a Vajda posunul svojho zverenca až na absolútny vrchol poradia (premiérovo 4. júla 2011). Po sezóne 2013 prepustil pozíciu šéfa realizačného štábu Nemcovi Borisovi Beckerovi aj pod vplyvom svojej ambície venovať po rokoch putovania svetom viac času rodine. Stále však zostáva dôležitým členom Srbovho zázemia. 

Djokovič viackrát označil Vajdu za svojho druhého otca. V novembri 2012 roztlieskali bratislavské NTC na exhibičnom podujatí Tennis Classic aj s Dominikom Hrbatým a Martinom Kližanom. "Myslím si, že Maroš nikdy nemal možnosť oficiálne oznámiť na podobnom fóre ukončenie kariéry. Dnes to teda môžeme napraviť," skonštatoval Djokovič na prezentačnej tlačovej besede a vyžiadal aplauz pre svojho trénera. 


Marián Vajda tenisovo rástol v Piešťanoch, dlhé roky bol hráčom Slovana Bratislava. Získal titul na dvoch turnajoch ATP World Tour (Praha 1987, Ženeva 1988), je bývalým 34. mužom renkingu, účastníkom OH 1992 v Barcelone. Niekdajší kouč spomenutého Hrbatého a Karola Kučeru pôsobil aj ako kapitán fedcupovej reprezentácie (bol ním aj jeho brat Peter) a tréner daviscupového tímu SR. V septembri 2008 ho uviedli do Siene slávy Slovenského tenisového zväzu (STZ). S manželkou Ingrid majú dcéry Nikolu a Natáliu, obe tenistky, jeho brat Jozef Vajda je známym hercom. 

 

"Je to dvadsať rokov, čo som s ním začal trénovať..." nostalgicky si zaspomínal pre SITA slovenský daviscupový rekordér Dominik Hrbatý. Pripomenul napríklad úspechy na egyptskom satelitnom okruhu na začiatku roka 1996. "Vyzerá to tak, že zavesím raketu na klinec. Trápi ma chrbtica, ktorá pobolieva. Azda sa objavím už iba v lige, ale s profesionálnym hraním je vskutku koniec," komentoval vtedy pre Pravdu Vajda svoj prestup do trénerskej sféry. Sám v tom čase sotva predpokladal, aké úspechy v nej bude dosahovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies