Marián Vajda: Novaka som ešte nevidel takého koncentrovaného

NETKY.SK • 18 November 2014, 15:37 • 2 min
Marián Vajda: Novaka som ešte nevidel takého koncentrovaného

BRATISLAVA - Slovenský tréner Marián Vajda spolupracuje s lídrom svetového rebríčka tenistov Novakom Djokovičom už viac ako osem rokov, ale ešte nezažil taký Srbov ťah na bránku ako na sklonku sezóny 2014.

slovakia

left justify in out

"Takého koncentrovaného som ho nevidel azda nikdy počas kariéry. Nepoľavil, suverénne dominoval a nenechal nikoho na pochybách, že on je tou jednotkou," povedal Marián Vajda pre agentúru SITA po návrate z Londýna, kde Djokovič minulý týždeň zavŕšil čistý hetrik triumfov na šampionáte ATP World Tour Finals a získal svoj celkovo štvrtý "výberový" titul aj so zarátaním Šanghaja 2008. 

 

"Priebežný útlm prišiel akurát v druhom sete proti Nišikorimu, keď už v piatok Novak nadobudol istotu zotrvania na čele renkingu. Bolo obdivuhodné, že mu to stále chutilo. V tom sobotňajšom semifinále to však celé predsa len bolo také tesnejšie aj so zohľadnením stavu 15:40 pri vlastnom podaní na začiatku tretieho setu. Potom sa však Novak odviazal, počínal si bezchybne, bol som s jeho výkonom nadovšetko spokojný. Výborne vykrýval dvorec, výborne podával a najmä mu výborne fungovala jeho najväčšia zbraň - returnoval úplne geniálne. Už v základnej skupine eliminoval ´servismanov´ Čiliča, Wawrinku aj Berdycha, vracal im aj tie najťažšie podania. Bol svižný, rozhodný a fantasticky bral súperom priestor, nemali mu kam hrať a on sa dostával k prechodom z defenzívy do ofenzívy," rekapituloval 49-ročný Vajda. 

 

Nedeľa priniesla oslavy i rozpaky, na finále nenastúpil zranený Švajčiar Roger Federer. "Nečakali sme to, nič tomu nenasvedčovalo, hoci v semifinále odohral veľmi ťažký zápas. Už sme končili s rozohrávkou, keď nám prišli oznámiť ten skreč a požiadať Novaka o predĺžený exhibičný set s Murraym. Bol to zvláštny pocit. Samozrejme, že po víťazstve na kurte by to bolo emotívnejšie a krajšie, ale nič to nemení na radosti z titulu," uviedol rodák z Považskej Bystrice. 

 

Djokovič sa 22. októbra stal otcom. Manželka Jelena priviedla na svet syna Stefana. Dvadsaťsedemročný Belehradčan odvtedy neprehral. Pred Londýnom triumfoval v Paríži-Bercy. "Bol uvoľnený. Spadla z neho nervozita, zodpovednosť, očakávania. Paríž mu veľmi pomohol priblížiť sa k definitíve koncoročnej jednotky. Tam aj v Londýne bolo cítiť, že chce byť najlepší," povedal Vajda. 

 

Od júlového wimbledonského triumfu už 7-násobný grandslamový šampión Djokovič zrejme nikdy neprekoná svoju prelomovú sezónu 2011, ale tá terajšia patrila k najvydarenejším aj vzhľadom na zapracúvanie nového hlavného kouča Borisa Beckera do realizačného štábu. "Nebolo ľahké zharmonizovať to. Boris sám povedal, že mal rešpekt, naskakoval do rozbehnutého vlaku. Skĺbenie všetkého si vyžadovalo určitý čas, ale on postupne zapadol do tímu, zlepšovala sa vzájomná komunikácia, hladšie sme si organizovali veci a rozdeľovali úlohy. Napríklad v rámci taktickej prípravy sme sa naučili urobiť si generálku ako v divadle, kým sme predstúpili pred Novaka," ozrejmil niekdajší 34. hráč počítačového poradia Vajda. 

 

Model sa osvedčil a zostáva v platnosti aj na sezónu 2015. Na väčšine turnajov bude Djokoviča sprevádzať Becker. "Budeme zhruba pokračovať v tohtoročnom režime, nastavení a tempe," skonštatoval Vajda, ktorý vynechá januárovú Austráliu (bude však začiatkom roka v Dauhe), ďalšie tri grandslamové podujatia predbežne má v pláne. "Boris bude s Novakom na exhibícii v Abú Zabí a potom v Melbourne. Ja s ním absolvujem prípravu od polovice decembra v Monte Carle, potom budem sviatkovať s rodinou, odcestujem až po Novom roku," povedal Vajda, ktorého už tento piatok čaká tradičný hokejový zápas medzi slovenskými a českými tenistami a do konca mesiaca aj nemenej obvyklá exhibícia Tenisové Tatry. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies