Marian Kotleba u občanov prepadol

NETKY.SK • 28 September 2015, 15:07 • 2 min
Marian Kotleba u občanov prepadol

BANSKÁ BYSTRICA – Priemernou známkou 4,46 ocenilo Občianske združenie Quo vadis doterajšie pôsobenie Mariana Kotlebu za rok a pol vo funkcii predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

slovakia

left justify in out

Hodnotenie vyplýva z rozhovorov so starostami, primátormi, poslancami VÚC a občanmi, ktoré pripravilo Quo vadis v rámci iniciatívy Zbystrujeme. Otázky vychádzali z platného strategického dokumentu Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja BBSK, ktorý sa podľa respondentov neplní. Dnes o tom médiá informovala predsedníčka Občianskeho združenia Quo vadis Ingrid Kosová, ktorá „Vysvedčenie“ chcela odovzdať priamo do rúk Mariana Kotlebu, ale ju neprijal. Jeho tajomník Kosovej vysvetlil, že predseda BBSK má iný program a aby „Vysvedčenie“ odovzdala v podateľni Úradu BBSK.


Podľa Kosovej iniciatíva Zbystrujeme vznikla ako protest proti zvoleniu Mariana Kotlebu do funkcie predsedu BBSK. Poukázala na to, že od jeho zvolenia nebolo možné dostať takmer žiadnu informáciu o činnosti BBSK. Trenice medzi Kotlebom a poslancami ukazujú, že sa nevedia dohodnúť a systematicky sa neriešia zásadné otázky kraja najmä v oblasti zdravotníctva, školstva či sociálnych vecí.


Na známkovaní Kotlebu sa podieľalo 71 respondentov, ktorí anonymne odpovedali na otázky v devätnástich oblastiach. Najvyššiu známku 3,70 dali respondenti za spoluprácu s obcami. Pod štvorku sa ešte dostala oblasť transparentného nakladania s finančnými prostriedkami. Ostatné hodnotené oblasti dostali číslo od 4,14 do 4,85. V ankete sa vyskytli názory, že Kotleba sa ničím nelíši od tých, ktorých sám označil za rodinkárov či skorumpovaných. Kritiku adresovali aj za to, že zamestnal na Úrade BBSK príbuzných, priateľov a straníckych kolegov. Spracovatelia analýzy činnosti predsedu BBSK chceli odpovede aj od vedúcich pracovníkov Úradu, ale od riaditeľa dostali písomné vyrozumenie, že majú povinnosť mlčanlivosti. Jediným pozitívom pre Kotlebu bol nákup posypovej soli, čím sa strata Regionálnej správy ciest znížila o štyristotisíc eur.


Autori hodnotenia upozorňujú na to, že Kotleba je človek s extrémne pravicovými názormi. K vyhláseniam o rómskej menšine pribudla aj protimigračná politika. Vzhľadom na rast popularity extrémistov aj v Európe členovia Quo vadis majú obavy z možného vstupu Kotlebu a jeho strany do Národnej rady SR.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies