Marian Kotleba sa ujal funkcie predsedu BBSK

NETKY.SK • 20 December 2013, 12:22 • 2 min
Marian Kotleba sa ujal funkcie predsedu BBSK

BANSKÁ BYSTRICA - Zložením sľubu sa na dnešnom ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja stal jeho predsedom víťaz novembrových volieb Marian Kotleba (Ľudová strana Naše Slovensko).

slovakia

left justify in out

Sľub tiež zložilo 46 novozvolených poslancov 49-členného Zastupiteľstva BBSK. Traja zvolení kandidáti na poslancov sa dnes na zasadnutí nemohli zúčastniť a sľub budú skladať na najbližšom zasadnutí.

Nový župan následne poslancom predstavil ako svoje hlavné priority zvýšenie zamestnanosti, zvýšenie bezpečnosti a odstránenie korupcie, hlavne v súvislosti s Domovmi sociálnych služieb. „Budeme sa tiež snažiť znížiť závislosť kraja od Európskej únie, pretože tá so svojimi obmedzeniami má veľký podiel na likvidácii všetkého dobrého, čo v kraji bolo,“ povedal vo svojom prejave Kotleba. Poslancov poprosil, aby spolu s ním „ťahali za jeden povraz“ vo veciach, ktoré budú užitočné pre rozvoj BBSK, pričom zdôraznil, že mu ide o rovnomerný rozvoj všetkých okresov v kraji. „Nech ľudia vidia, že samosprávny kraj nie je zbytočným stupňom samosprávy, ale pomáha im skvalitňovať život,“ dodal Kotleba. Poslancom zaželal aj biele Vianoce s dodatkom, aby bolo veľa snehu, čo v časti sály vyvolalo smiech. 

Na brífingu po zasadnutí Kotleba uviedol, že na Úrade BBSK sa nechystá robiť personálne čistky, pripravuje však personálny audit. O svojich zámeroch v tejto aj v ďalších oblastiach plánuje konkrétnejšie informovať na tlačovej besede začiatkom januára. K incidentu, keď pred dnešným zasadnutím zastupiteľstva bránili traja muži v mikinách nápismi Ľudová strana Naše Slovensko vstupu do rokovacej sály občanovi v kostýme Mikuláša, uviedol: „Počul som o tomto incidente, neviem vám k tomu nič bližšie povedať.“ 

Mariana Kotlebu si občania zvolili za župana v druhom kole volieb 23. novembra. Zúčastnilo sa na ňom 24,61 percenta z 530 220 oprávnených voličov kraja. Kotlebu volilo 71 397 z nich, čiže 55,53 percenta, Maňku volilo 57 164, čiže 44,46 percenta zúčastnených voličov. Kotleba vyhral v deviatich, Maňka v štyroch okresoch kraja. Na prvom kole volieb 9. novembra sa zúčastnilo 24,59 percenta oprávnených voličov a vyberali si spomedzi 11 kandidátov na župana. Maňku do druhého kola posunulo 60 960 hlasov (49,47 percenta zúčastnených voličov), Kotlebu 26 251 hlasov (21,30 percenta). 

Nové zastupiteľstvo BBSK je zložené z 26 poslancov zvolených za koalíciu Smer-SD – KDH (25 nominantov Smeru-SD a jedného za KDH), 13 nezávislých poslancov, päť poslancov Strany maďarskej komunity (SMK), dvoch poslancov za koalíciu SDKÚ-DS - SaS - Nová väčšina-Dohoda (jedného za SaS a jedného za Novú väčšinu-Dohodu) a po jednom poslancovi Slovenskej národnej strany (SNS), Strany zelených a koalície ĽS-HZDS - Hnutie za demokraciu (nominanta ĽS-HZDS). 

V zastupiteľstve BBSK je 18 nových poslancov, keď 31 ich kolegov bolo poslancami aj v minulom volebnom období. Rovnako ako v minulom aj predminulom je aj v novom zastupiteľstve sedem žien. Z hľadiska profesií je medzi poslancami najviac, konkrétne 12 primátorov, nasleduje 11 lekárov a osem starostov. Poslancami župného zastupiteľstva tak sú primátori polovice z 24 miest v Banskobystrickom kraji, keď boli takmer všetci kandidujúci primátori aj zvolení. Primátori desiatich miest na župných poslancov nekandidovali a jedinými neúspešnými kandidátmi na župných poslancov spomedzi úradujúcich primátorov v kraji boli primátor Novej Bane Ján Havran a primátorka Tornale Anna Szögedi – obaja boli poslancami minulého župného zastupiteľstva. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona