Marian Kočner nepochodil so žalobou na Europol

NETKY.SK • 29 September 2021, 12:46 • 2 min
Marian Kočner nepochodil so žalobou na Europol

BRUSEL/LUXEMBURG/BRATISLAVA - Slovenský podnikateľ žiadal od Europolu náhradu škody vo výške 100 000 eur. Všeobecný súd Európskej únie jeho žalobu zamietol v celom rozsahu. Pre Kočnera je to tento týždeň už druhá nepríjemná správa.

slovakia

left justify in out

Všeobecný súd EÚ v stredu zamietol žalobu, ktorú podal Marian Kočner na Europol v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Podľa súdnej inštancie z Luxemburgu Kočner nepreukázal, že by zverejnenie jeho osobných údajov slovenskými médiami, na internete a tiež zaradenie jeho mena na mafiánske zoznamy mohli pripísať Europolu.

 

img

 

Súd pripomenul, že po tom, čo 21. februára 2018 zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, slovenské orgány vykonali rozsiahle vyšetrovanie. V rámci neho a na žiadosť slovenských orgánov Agentúra EÚ pre spoluprácu v oblasti presadzovania práva (Europol) extrahovala údaje uložené na dvoch mobilných telefónoch, ktoré mali patriť Marianovi Kočnerovi, a na úložnom zariadení USB.

 

Prečítajte si tiež: Zsuzová a Kočner majú na krku ďalšie obvinenie!

 

Europol predložil 13. januára 2019 slovenským orgánom správu týkajúcu sa úkonov vykonaných na USB a 21. júna 2019 aj forenzné správy týkajúce sa úkonov vykonaných na mobilných telefónoch. V máji 2019 zverejnili v slovenských médiách a na internete prepisy súkromnej komunikácie, ktorá pochádzala z predmetných mobilných telefónov. Kočner následne na to podal žalobu na Všeobecný súd EÚ, v rámci ktorej požadoval od Europolu náhradu škody vo výške 100 000 eur z dôvodu nemajetkovej ujmy, ktorú utrpel v dôsledku zásahu do svojej cti a odbornej povesti a do svojho práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života.

 

img

 

Podľa Kočnera Europol porušil svoje povinnosti v oblasti ochrany osobných údajov a zverejnil predmetné informácie ešte skôr, než uviedli forenzné správy predložené slovenským orgánom. Kočner sa sťažoval aj na to, že Europol zaradil v správe z 13. januára 2019 jeho meno na mafiánske zoznamy.

 

Všeobecný súd pripomenul, že pokiaľ ide o to, že by Europol zverejnil prepisy súkromnej komunikácie, ktorú extrahovali z mobilných telefónov, dôkazy predložené Europolom vyvracajú Kočnerovo tvrdenie, že v čase ich zverejnenia slovenskými médiami disponoval týmito prepismi iba policajný úrad EÚ.

 

Možno vás zaujme: Uniklo uznesenie. Plačková údajne predávala kokaín!

 

Z úradného záznamu z 23. októbra 2018 vyplýva, že k tomuto dátumu zamestnanec Europolu odovzdal slovenským orgánom pevný disk obsahujúci predbežné výsledky vo forme extrakcií údajov z mobilných telefónov. To znamená, že už v októbri 2018 disponovali spornými údajmi aj slovenské orgány a Europol nebol jediným subjektom, ktorý by mal tieto údaje k dispozícii.

 

img

 

 

Okrem toho Europol nikdy nedisponoval spornou komunikáciou v dešifrovanej a zrozumiteľnej forme, keďže obmedzil svoje úkony na získanie a extrahovanie zašifrovaných údajov nachádzajúcich sa na mobilných telefónoch. Slovenské orgány ich dešifrovali do zrozumiteľnej podoby až potom, ako si ich prevzali. 

 

Vzhľadom na neexistenciu dôkazu nemožno teda zverejnenie prepisov považovať za pripísateľné Europolu a nemožno prijať záver o existencii príčinnej súvislosti medzi údajnou škodou a konaním tejto agentúry.

 

K téme: Odhalili pamätník venovaný Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej

 

Pokiaľ ide o údajnú ujmu spôsobenú zaradeným mena na mafiánske zoznamy, súd skonštatoval, že žalobca nepredložil nijaký dôkaz, ktorý by mohol preukázať, že tieto zoznamy vyhotovil a viedol Europol. Kočner podľa súdu nepredložil nijaký dôkaz, ktorý by mohol preukázať, že informácie uverejnené v slovenských médiách v súvislosti s údajným zaradením jeho mena na zoznamy, pochádzajú zo správy z 13. januára 2019.

 

img

 

 

Všeobecný súd zdôraznil, že slovenské médiá označovali Kočnera za mafiána už pred vraždou Kuciaka a Kušnírovej. To vylučuje, že by takéto označovanie mohlo mať svoj pôvod v správe z 13. januára 2019. V dôsledku toho súd rozhodol, že škodu, ktorá údajne vyplýva z posunu v označovaní, ktoré používajú slovenské médiá pri Kočnerovi, nemožno pripísať Europolu. Za týchto podmienok Všeobecný súd uvedenú žalobu zamietol v celom rozsahu.

 

Pre Kočnera je to tento týždeň už druhá zlá správa. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v utorok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) obžalobu na päť osôb – Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Dušana Kracinu a Darka Dragica. Ako organizovaná skupina mali pripravovať vraždu v súčasnosti už generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Petra Šufliarskeho.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies