AKTUALIZOVANÉ REPORTÁŽ Marián Kočner a Alena Zsuzsová sú nevinní, súd rozhodol

NETKY.SK • 3 September 2020, 11:00 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ REPORTÁŽ Marián Kočner a Alena Zsuzsová sú nevinní, súd rozhodol

PEZINOK - Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes oslobodil Mariána Kočnera a Alenu Zsuzovú spod obžaloby úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

slovakia

left justify in out

Dôvodom oslobodenia dvojice obžalovaných Kočnera a Zsuzovej je nedostatok dôkazov, ktoré by preukázali, že obvinení skutok vykonali tak, ako navrhla prokuratúra. Obe matky zavraždenych po vyhlásení rozsudku, opustili pojednávaciu miestnosť so slzami v očiach a veľkým sklamaním. Matka zavraždenej Martiny Kušnírovej uviedla, že podľa nej stoja obaja obžalovaní za týmto ohavným činom. Mariánovi Kočnerovi hrozí iba peňažný trest vo výške 5-tisíc eur z nedovoleného ozbrojovania.

 

 

Predsedníčku súdu prehlasovali

Predsedníčka Ružena Sabová bola za vinu, dvaja členovia senátu Ivan Matel a Rastislav Stieranka však boli proti. Kolega zosnulého Jána Kuciaka Marek Vagovič si myslí, že za vraždou stojí Kočner a Zsuzsová. Dodal, že podľa neho boli dôkazy dostatočné a veril v úplne iný rozsudok. Teraz sa spolieha na Najvyšší súd SR, ktorý môže ešte tento prípad otočiť. “Zatiaľ teda netreba robiť unáhlené závery, tento tip rozsudku však čakal málokto z nás,” povedal Marek Vagovič.

 

img

 

Vagovič a Bárdy dúfali v iný výsledok

“Ja som tak v kútiku duše veril, že tie nové dôkazy by mohli oddialiť rozsudok a mohli by prispieť k uznaniu viny. Ja si myslím, že dnes neboli oslobodení nevinní ľudia. Myslím si, že riziko justičného omylu bolo minimálne a som presvedčený, že Kočner a Zsuzsová sú vinní a vraždu si objednali. Dôkazy boli presvedčivé a nemyslím si, že ak by ich sudcovia uznali vinnými, mali by mať nejaký nepokojný spánok,” dodal Vagovič.

 

Za ďalšiu nepochopiteľnú vec vo verdikte senátu označil inevestigatívny novinár z Aktualít.sk odsúdenie Marčeka, Andruskóa a Szabóa zo spáchania vraždy dvoch mladých snúbencov, keďže tí nemali žiaden motív. 

 

Šéfredaktor webového portálu aktuality.sk, kde Ján Kuciak pracoval, po vynesení rozsudku cíti smútok, frustráciu a do istej miery aj hnev.

 

„Keďže som poznal okolnosti procesu, dôkazy a viem čo robil Jano pred vraždou, komunikáciu z Treemey a Viberu a ďalšie dáta, z môjho pohľadu je nespochybniteľné, že Kočner a Zsuzová nechali popraviť Jana a teraz je len na súde či sa s tým vysporiada,“ uviedol Bárdy.

 

„Z môjho laického pohľadu, keď si dá človek dokopy dôkazy, ktoré tam boli a porovná si to s tým, čo sa dialo pred vraždou, ako boli zavraždený, kedy boli zavraždený a čo sa dialo po vražde, tak z toho logicky vyplýva, že to nemohlo byť inak, akože to spravil Kočner so Zsuzovou,“ myslí si šéfredaktor.

 

Verí, že celá kauza bude ukončená vtedy, keď budú vinníci riadne potrestaný. „Pre mňa čas nie je dôležitý a tlačiť na to, aby to bolo čo najskôr s nejakým konkrétnym výsledkom, by bola fatálna chyba. Ukazuje sa aj z tohto procesu, že rýchle konanie, rýchle rozpúšťanie vyšetrovacích tímov a rýchle dokumentovanie, vyhodnocovanie dôkazov, ako aj rýchle výsluchy na súde neprinášajú spravodlivý výsledok. Ale to je môj osobný názor a všetko je to úplne inak,“ dodal Bárdy.

 

img

 

Nešťastní rodičia

Rodičia zosnulých sú z rozsudku nešťastní. Nevzdávajú sa však a sú rozhodnutí absolvovať pojednávanie na Najvyššom súde SR. “Nerozumiem rozsudku, je to zlé. Vidno, že spravodlivosť na Slovensku ešte nezačala úradovať. Všade je niekto mocný, kto ťahá za nitky. Bohužiaľ my tie nitky nemáme a ani peniaze, že by sme to vedeli ovplyvniť ako oni,” povedala Zlatica Kušnírová. Zároveň vyjadrila vieru, že rozsudok zvráti Najvyšší súd a vráti prípad na znovuprejednanie.

 

Zhoduje sa s názorom Mareka Vagoviča, že odsúdená trojica mužov vykonala skutok, za ktorý dostali zaplatené. Domnieva sa, že za vraždou Martiny a Jána stoja ešte ďalšie osoby, pričom Marián Kočner zohral úlohu sprostredkovateľa.

 

Tými osobami označila finančné skupiny, o ktorých Kuciak písal a vo svojich článkoch upozorňoval na rôzne kauzy, ktoré boli prevažne zametené pod koberec. “Bojujeme ďalej, pokiaľ budeme žiť a dýchať. Sľúbila som to naším deťom,” vyhlásila Kušnírová so slzami v očiach.

 

Odškodné nechcú 
Otec zosnulého Jána Kuciaka uviedol, že je presvedčený o tom, že za vraždou jeho syna a Martiny stojí Marián Kočner. Tiež reagoval na obhajkyňu Aleny Zsuzsovej, ktorá v záverečnej reči uviedla, že sme (rodičia zavraždených) stratili súdnosť. Ubezpečil, že oni určite súdnosť nestratili, to len Zsuzova ju predala.

 

Dodal, že odškodné od Szabóa neprijmú a peniaze poskytnú na iné účely. “Sú to špinavé peniaze, s ktorými nechcem mať nič spoločné, “ vyhlásil Jozef Kuciak.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies