Mária Terézia nastúpila na rakúsky a český trón pred 275 rokmi

NETKY.SK • 19 Október 2015, 11:59 • 2 min
Mária Terézia nastúpila na rakúsky a český trón pred 275 rokmi

VIEDEŇ – Mária Terézia nastúpila na rakúsky a český trón po svojom otcovi uhorskom a českom kráľovi Karolovi III. a zároveň rímsko-nemeckom cisárovi Karolovi VI. Habsburskom pred 275 rokmi 20. októbra 1740.

slovakia

left justify in out

Jej korunovácia v kostole svätého Martina v Bratislave sa však konala až o rok neskôr, pretože kráľovná bola v tom čase gravidná.

 

Habsburská dynastia vládla počas storočí mnohým krajinám. Jej príslušníci boli tiež rímskymi a rímskonemeckými cisármi. Hlavnou oporou ich moci boli však stredoeurópske krajiny – Rakúsko, Čechy, Uhorsko. Cisár Karol VI. mal so svojou manželkou jedného syna a tri dcéry. Syn Leopold Ján zomrel niekoľko mesiacov po narodení a nového mužského potomka sa Habsburg nedočkal. V apríli 1713 vydal cisár Karol VI. pragmatickú sankciu, ktorá mala v záujme nedeliteľnosti krajiny povoľovať nástupcu panovníka po praslici v prípade, že neexistoval nástupca po meči.

 

Keď v roku 1740 uhorský a český kráľ Karol III. a rímsko-nemecký cisár Karol VI. Habsburský umrel bez mužského potomka, mohla sa vlády ujať jeho dcéra Mária Terézia, ktorá mala vtedy 23 rokov.

 

Nikto neveril, že táto živá, zápalistá dievčina zvládne štátnické záležitosti znútra i zvonku ohrozovanej krajiny. No Mária Terézia sa chopila tejto úlohy a vďaka neoblomnej silnej vôli a šarmu sa jej podarilo neuveriteľné: zreformovala starý administratívny, vojenský a vzdelávací systém v ríši a pomocou šikovnej diplomacie a sobášnej politiky stabilizovala pozíciu svojej krajiny na mape Európy.

 

Mária Terézia sa narodila 13. mája 1717 vo Viedni. V roku 1736 sa stala manželkou Františka I. Lotrinského, toskánskeho veľkovojvodu, od roku 1745 rímskonemeckého cisára, s ktorým prežila spokojné manželstvo. Porodila mu 16 detí, tri prišli na svet ešte pred jej korunováciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona