Mária Rumanová uvedie film Hotel Úsvit na festivale v Amsterdame

NETKY.SK • 9 November 2016, 13:07 • 2 min
Mária Rumanová uvedie film Hotel Úsvit na festivale v Amsterdame

BRATISLAVA - Slovenská režisérka Mária Rumanová predstaví snímku Hotel Úsvit na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Amsterdame. Premietanie diela, ktoré nakrúcala v Čiernej nad Tisou, sa bude konať 18. novembra.

slovakia

left justify in out

"Premiéra filmu práve na slávnom festivale v Amsterdame je veľkou cťou a zároveň zadosťučinením za dlhú a náročnú prácu na filme. Snažili sme sa, aby dokument napriek svojmu lokálnemu kontextu dokázal zrozumiteľne prehovoriť aj k zahraničnému publiku. Táto skutočnosť je motivačná aj do budúcnosti, lebo je dobrý pocit vedieť, že vašu prácu majú šancu vidieť aj diváci nezaťažení našimi stereotypmi a kultúrnymi vzorcami," uviedla tvorkyňa.


Nakrúcanie trvalo tri roky. "Pomocou pozorovania života na sociálnej periférii Slovenska sa snažím zachytiť každodennú realitu ľudí, ktorí nie sú schopní držať krok so systémom a nájsť v súlade s jeho pravidlami priestor na osobné šťastie. To, čo ich totiž reálne obklopuje, sa vôbec nedá považovať za zmysluplné východisko pre život. Vzory väčšinovej spoločnosti sú z ich pozície nedosiahnuteľné a šanca dostať sa z tohto začarovaného kruhu mizivá," povedala na margo filmu, ktorý uvedie aj RTVS.


Podľa filmárky je v snímke veľmi dôležité, že na život postáv nahliada z ich osobnej perspektívy. "Som presvedčená, že je dôležité spoznávať spoločnosť aj z tohto uhla pohľadu, lebo to dno je aj naším dnom a najlepšie karikuje naše vlastné zlozvyky a slabiny," dodala.


Festival sa bude konať od 16. do 29. novembra. Počas podujatia privítajú vyše tritisíc filmových profesionálov a premietnu viac ako 300 titulov, pričom 104 z nich vo svetovej premiére.


Režisérka a scenáristka Mária Rumanová absolvovala štúdium v Ateliéri dokumentárnej tvorby FTF VŠMU v Bratislave. Ešte počas štúdia získala v roku 2013 za krátkometrážnu snímku Izolácia cenu za réžiu na festivale študentských filmov Áčko. Štúdium ukončila krátkometrážnym absolventským filmom Proti Srsti. Pracuje ako nezávislá filmová režisérka, jej spoločnosť filmsomnia spolupracuje s RTVS, Slovenským národným divadlom či sociálne orientovanými organizáciami pôsobiacimi v treťom sektore.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies