Mária Podhradská predstavuje novinku Prach, klip nakrúcala v izraelskej púšti.

NETKY.SK • 6 Apríl 2023, 16:30 • 2 min
Mária Podhradská predstavuje novinku Prach, klip nakrúcala v izraelskej púšti.

Je zakladateľkou, umeleckou šéfkou aj hlavnou hviezdou detského projektu Spievankovo. Mária Podhradská je však najmä skvelou autorkou a interpretkou. Jej tvorba pre dospelých odštartovala ešte 10 rokov predtým, ako začala tvoriť pre deti. Teraz predstavuje novinku Prach, ktorej klip sa nakrúcal v ďalekej izraelskej púšti. Naživo si Máriu a jej hudbu plnú poetiky môžete vychutnať 28.4. v Košiciach a 29.4. v Prešove.

slovakia

left justify in out

Za 20 rokov nahrala Mária Podhradská so Spievankovom 27 CD a 8 DVD pre deti. Počas celého obdobia však tvorila aj vlastné piesne pre dospelých, odkladala ich do zásuvky a čakala na ten správny čas.

 

Boli to nádherné porevolučné roky, kedy sme konečne mohli slobodne vyznávať aj svoju vieru v piesňach a na koncertoch. Potom sa nám narodili deti a ja som začala aj s detskou tvorbou. Napriek tomu, že som to neplánovala, 20 rokov ma práca pre deti neskutočne napĺňa. Môj dospelácky projekt bol však stále iba túžbou. A prišla korona a ak nám niečo pozitívne priniesla, tak pre mňa je to môj dospelácky album. S producentom Stanislavom Palúchom, ktorý mi pomáhal moje piesne aranžovať, sme postupne s ďalšími 20 hudobníkmi vytvárali toto pekné dielo. Spätná väzba poslucháčov na moje piesne je tiež veľmi povzbudivá. Reakcie, že ľudia v mojich piesňach nachádzajú paralelu so svojimi životmi, že ich doslova liečia, pomáhajú im prechádzať rôznymi životnými situáciami, sú pre mňa veľkou motiváciou,“ vyznala sa Mária Podhradská.

img

Pieseň Prach vznikla už v roku 2015. Ale Mária Podhradská ju nahrala práve počas covidového obdobia na album Muzika. Mária je autorom hudby a textu všetkých piesní a to dáva albumu nezvyčajnú autenticitu.


Mám rada žalmy a práve Žalm 103 mi bol inšpiráciou pri skladaní piesne Prach. Je o našej obmedzenosti, aj o večnosti a nádeji v každom čase. Inšpiráciou pre všetky moje piesne je sám život okolo mňa. To, čo prežívam s tými najbližšími, alebo sama so sebou. A všetko spracovávam piesňou. Je to akýsi spôsob komunikácie medzi mnou a tými najbližšími, s Bohom aj sama so sebou. Samotné tvorenie ma napĺňa a lieči,“ opisuje autorský proces Mária

 

Skladba Prach dostala nádherné obrazové spracovanie, klip sa nakrúcal v izraelskej púšti. Kameru, fotoaparát aj postprodukciu klipu mal na starosti Máriin manžel Miroslav Čačík. 

 

Vždy, keď som si spievala túto pieseň a zavrela som si oči, videla som obraz púšte a zároveň vody. Ako symboly smrti a života. Izrael sa mi zdal ideálnou krajinou, kde som chcela tento klip točiť. Je zároveň bytostne spätý s Ježišom, ktorý sa prechádzal práve po tej púšti a pri Galilejskom mori, kde sme nakrúcali klip. To ešte viac umocňuje celú atmosféru vizuálu. Som veľmi rada, že sa nám podarilo nájsť miesta, ktoré nás oslovili svojou hĺbkou, intimitou a tajomnosťou zároveň,“ rekapituluje Mária.

img

Šarmantná Mária vystupuje v klipe v špeciálnych šatách, ktoré jej ušila Terezka Hurajtová.

 

Mamička našej malej fanúšičky zo Sievankova sa mi v lete ozvala, že ona je krajčírka, a že by mi len tak z lásky chcela ušiť nejaké pekné šaty. Bez skúšok a bez toho, že by sme sa stretli, som jej poslala miery a fotku šiat, ktoré by som chcela. Šaty prišli deň pred odchodom do Izraela. Tak sa mi páčili, že som sa rozhodla, že práve v nich natočím videoklip,“ uzatvára s úsmevom Mária Podhradská.

 

Mária Podhradská aktuálne predstavuje piesne z nového albumu Muzika naživo. Jej koncerty sú nielen o hudbe, ale aj o zdieľaní životných príbehov. Nenechajte si ujsť jedinečnú rodinnú atmosféru vystúpení Márie Podhradskej, stretneme sa 28.4.2023 vo Fuge v Košiciach (vstupenky)  a 29.4.2023 v M Aréne v Prešove. Vstupenky sú dostupné v sieti Predpredaj.sk

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies