Mária Kolíková verí, že Európska prokuratúra je dobrá cesta

NETKY.SK • 7 Jún 2021, 13:13 • 2 min
Mária Kolíková verí, že Európska prokuratúra je dobrá cesta

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Slovenskej republiky Mária Kolíková verí, že Európska prokuratúra je dobrá cesta.

slovakia

left justify in out

Povedala to pred rokovaním Rady pre spravodlivosť a vnútorné veci v Luxemburgu. Práve vznik Európskej prokuratúry bude jednou z dnešným tém ministrov spravodlivosti krajín Európskej únie.

 


Kolíková považuje za dobré, že existuje inštitút európskeho prokurátora, ktorý bude riešiť trestné činy v európskom rozmere. „Tie mechanizmy aj národnej prokuratúry fungujú preto, aby sme stíhali páchateľov. Aby vôbec všetci vedeli, že ak niekto pácha trestnú činnosť, tak sú tu mechanizmy na to, aby boli dostihnutí. Toto je podľa mňa dôležité aj v európskom priestore. Teraz je zrejmé, že tu je inštitút, ktorý by mal byť dostatočne efektívny, aby sme to vedeli stíhať,“ povedala Kolíková.

 

Prečítajte si tiež: Mária Kolíková sa dnes stretne s ministrami spravodlivosti Európskej únie

Európska prokuratúra začala fungovať od júna 2021. Má právomoc vyšetrovať a stíhať trestné činy, ktoré poškodzujú rozpočet EÚ, ako sú napríklad podvody, korupcia, pranie špinavých peňazí a cezhraničné podvody s DPH. Slovensko v inštitúcii zastupuje európsky prokurátor Juraj Novocký.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona