Mária Kolíková sľubuje sudcom vyššie platy a príplatok na cestovanie

NETKY.SK • 8 Október 2021, 08:06 • 2 min
Mária Kolíková sľubuje sudcom vyššie platy a príplatok na cestovanie

BRATISLAVA - Nespokojní sudcovia vo štvrtok demonštrovali pred sídlom ministerstva spravodlivosti proti súdnej mape.

slovakia

left justify in out

Pre zamestnancov súdov, ktorým sa reformou justície zmenia podmienky dochádzania do práce, je pripravený príplatok 100 eur mesačne. Uviedla to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v reakcii na protestné zhromaždenie odborárov, ktoré sa konalo vo štvrtok pred sídlom Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

 

img

 

Rezort sľubuje vyššie platy

"Mrzí ma, že práve počas toho, keď som na ministerskej rade v Luxemburgu, som sa dozvedela, že pred ministerstvom spravodlivosti je protestná akcia členov bratislavskej odborovej organizácie, ktorá súvisí s reformou justície," vyhlásila.

 

Hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla dodal, že rozporové konanie o legislatívnom návrhu k súdnej mape bolo na odbornej úrovni a budúci pondelok (11. október) má pokračovať aj na úrovni ministerky.

 

img

 

V Bratislave sa majú spojiť okresné súdy do jedného mestského súdu. "Je to určite iná situácia, ako keď sa spájajú obvody v rámci jednotlivých regiónov a keď sa to týka niekoľkých miest," podotkla s tým, že reforma počíta s lepším finančným ohodnotením zamestnancov súdov.

 

"Okrem toho pre tých zamestnancov, kde sa zmenia podmienky okolo dochádzania, tak je tu na jeden rok nastavený príplatok 100 eur mesačne," zdôraznila.

 

Prečítajte si tiež: Rybníček a Baška hovoria o ponížení Trenčína. Kolíková musela reagovať

 

Sudcovia reformu odmietajú​

Reforma súdnej mapy predpokladá reorganizáciu krajských a okresných súdov i vznik mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Tiež počíta so vznikom troch správnych súdov. Ministerstvo si od toho sľubuje rýchlejšie a kvalitnejšie rozhodnutia.

 

 

Členovia Základnej organizácie Odborového zväzu zamestnancov justície pri Krajskom súde (KS) v Bratislave prišli vo štvrtok predpoludním vyjadriť pred sídlo MS SR svoj nesúhlas s návrhom novej súdnej mapy. Požadujú zachovanie súčasného stavu, odmietajú rušenie súdov.

 

Šéfka Odborového zväzu justície Ingrid Vrkočová po rozporovom konaní zdôraznila požiadavku, aby výška kompenzácie pre zamestnancov súdov zohľadňovala reálne náklady na cestovanie počas najmenej piatich rokov od aplikácie novej súdnej mapy.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Reakcia ministerky Kolíkovej na výzvu sudcov, aby stiahla návrh novej súdnej mapy

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona