Mária Kolíková nezatratila vylúčenie ohovárania spomedzi trestných činov

NETKY.SK • 18 December 2021, 17:47 • 2 min
Mária Kolíková nezatratila vylúčenie ohovárania spomedzi trestných činov

BRATISLAVA - Vedeli ste, že skutková podstata trestného činu ohovárania patrí na Slovensku medzi najprísnejšie v Európe? Ministerstvo spravodlivosti chce preto sankcie za spáchanie tohto trestného činu zmierniť.

slovakia

left justify in out

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nevylučuje ani vylúčenie ohovárania spomedzi trestných činov. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo MS.

 

img

 

„Európsky súd pre ľudské práva všeobecne nenamieta trestnosť ohovárania ako takú, ale dlhodobo kritizuje ukladanie neprimeraných trestných sankcií. Osobitne sankciu odňatia slobody považuje za neprimeranú, okrem výnimočných prípadov, ak dôjde k zásahu do ďalších práv, najmä v kontexte nenávistných prejavov," uviedlo MS v dôvodovej správe.

 

Rezort preto chce v základnej skutkovej podstate stanoviť povinnosť pre súdy uložiť za spáchanie tohto trestného činu trest povinnej práce alebo peňažný trest. V súčasnosti hrozí vinníkovi dvojročné väzenie, v tých najzávažnejších formách až osem rokov za mrežami. Najprísnejšie tresty chce MS vypustiť úplne. „Trestnú sadzbu tri až osem rokov považujeme za absolútne neprimeranú," vysvetlilo MS.

 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková priznala, že pri príprave novely Trestného zákona uvažovala aj o vypustení ohovárania zo zákona.

 

„Je namieste sa rozprávať, či takýto skutok by mal alebo nemal mať odraz aj v trestnom práve. Upustili sme pri tomto trestnom čine od trestu odňatia slobody a dali sme to ako prvý krok. Som pripravená sa o vypustení trestného činu rozprávať. Trestný zákon by mal byť o skutkoch, na ktorých je celospoločenský konsenzus, že je ich potrebné ich postihovať," dodala Kolíková.

 

img

 

Kolíková predstavila začiatkom decembra návrh novely Trestného zákona. Po novom chce presadiť výraznejšie využívanie alternatívnych trestov namiesto odňatia slobody či rozlišovanie užívateľov od výrobcov drog. Okrem iného by mohlo byť dôvodom na udelenie vyššieho trestu spáchanie trestného činu pre výkon povolania. Návrh upravuje aj problematiku sexuálnych trestných činov či šírenia dezinformácií. Tiež navrhuje zvýšiť spodnú hranicu malej škody z pôvodných 266 na 500 eur.

 

Možno vás zaujme: Sudkyňa žaluje ministerku Máriu Kolíkovú!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies