Marhoul začne nakrúcať Pomaľované vtáča, účasť potvrdil aj Keitel

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 08:41 • 2 min
Marhoul začne nakrúcať Pomaľované vtáča, účasť potvrdil aj Keitel

BRATISLAVA - Filmový projekt Pomaľované vtáča, adaptácia svetoznámeho románu Jerzyho Kosinského, vstupuje po dlhoročných prípravách do realizačnej fázy.

slovakia

left justify in out

Film vzniká v česko-ukrajinsko-slovensko-poľskej koprodukcii a jeho režisérom, scenáristom a hlavným producentom je Václav Marhoul. "Projekt s rozpočtom zhruba 5,8 milióna eur sa po takmer desiatich rokoch práce na scenári a producentských príprav dostáva do výroby 23. marca," TASR informovala Ľubica Orechovská zo spoločnosti PubRes, ktorá je slovenským producentom snímky - metaforického príbehu o útrapách a osamelom putovaní malého chlapca Európou počas druhej svetovej vojny.

 

Filmári majú ambíciu osloviť čo najširší okruh divákov, čomu má napomôcť aj rešpektované medzinárodné herecké obsadenie. "Účasť na projekte okrem mnohých iných osobností potvrdil aj Stellan Skarsgard alebo Udo Kier," doplnila producentka s tým, že písomne potvrdil svoj záujem podieľať sa na filme aj americký herec Harvey Keitel. Hlavnú úlohu stvárni deväťročný Petr Kotlár z Českého Krumlova. Súčasťou medzinárodného obsadenia je tiež poľský herec Lech Dyblik či ruský herec Alexej Kravčenko, ktorého si diváci môžu pamätať z vojnovej drámy Choď a pozeraj sa (1985). Z českých hercov by sa v pripravovanej snímke mali objaviť napríklad Petr Vaněk, Jitka Čvančarová, Filip Kaňkovský.

 

"Dúfam, že všetko klapne, ako má. Čaká ma obrovský nádherný projekt s Václavom Marhoulom Pomaľované vtáča, na ktorý asi po desiatich rokoch vysúdil filmové práva po Američanoch. Je to šialene drahý, ťažký, nákladný film, tak dúfam, že všetko dobre dopadne a prajem tomu úspech," povedal pre TASR Kaňkovský. Herec, ktorého aktuálne môžu vidieť slovenskí diváci v televíznom seriáli 1890, by mal do nakrúcania nového projektu vstúpiť v júni.

 

V dramatickom príbehu o bezprostrednom vzťahu medzi hrôzou a krutosťou na jednej strane a nevinnosťou a láskou na strane druhej by sa mali objaviť aj herci zo Slovenska. "Jedna z hlavných postáv, 17-ročná Labina, má byť obsadená slovenskou herečkou. Obsadenie tejto postavy ešte prebieha. V rokovaní sú aj ďalší herci, ktorí budú nakrúcať v druhej polovici roka, resp. v roku 2018," doplnila Orechovská.

 

Hoci román Pomaľované vtáča spôsobuje od prvého vydania v roku 1965 silné kontroverzie, získal svetový ohlas a viacero prestížnych literárnych cien. Ide o debut jedného z najvýraznejších svetových spisovateľov minulého storočia Jerzyho Kosinského (1933-1991), autora románov Bol som pri tom a Pinball. Poľský rodák, ktorý v 50. rokoch emigroval do USA, vo svojom prvom románe vykresľuje vojnové útrapy židovského chlapca. Vychádzal pri tom z vlastných detských zážitkov.

 

Výnimočný príbeh by sa mal pretaviť do výnimočného filmu, čo dokazuje nielen odhadovaných 105 filmovacích dní, ale aj rozhodnutie nakrútiť ho čiernobielo, vo formáte Cinemascope a na 35-mm negatív.

 

Po dvojdňových predkrútkach neďaleko Prahy padne prvá klapka hlavného nakrúcania 23. marca na Ukrajine. Bude pokračovať v ďalších šiestich etapách na Slovensku (od júna 2017), v Česku a posledná fáza sa uskutoční v júni 2018 v poľskom meste Świebodzice. Svetová premiéra je naplánovaná na máj 2019. Pomaľované vtáča by malo vstúpiť do slovenských a českých kín v septembri 2019.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies