Margaret Thatcher odmietla letieť v jednom lietadle s pandou

NETKY.SK • 30 December 2017, 08:17 • 2 min
Margaret Thatcher odmietla letieť v jednom lietadle s pandou

LONDÝN - Bývalá britská premiérka Margaret Thatcher, ktorá patrí dodnes k hlavným symbolom Veľkej Británie, nie je podľa agentúry AP veľkou fanúšičkou čínskej "pandovej diplomacie".

slovakia

left justify in out

Ako ukazujú nedávno zverejnené materiály britskej vlády z minulých desaťročí, Železná lady odmietla letieť v jednom lietadle s pandou. Keď v roku 1981 odlietala Margaret Thatcher na štátnu návštevu Spojených štátov, súčasťou delegácie mala pôvodne byť aj panda, ktorú chcel do Ameriky poslať riaditeľ londýnskej zoologickej záhrady.

V Spojených štátoch sa mal britský samček spáriť so samicou pandy, ktorú Spojené štáty dostali od Číny v rámci "pandovej diplomacie". Tento pojem označuje už desaťročia pretrvávajúci zvyk Pekingu obdarovávať zahraničných činiteľov čínskymi pandami a utužovať tak s nimi vzťahy.

Vtedajšia premiérka však predstaviteľom londýnskej zoologickej záhrady oznámila, že si musia pandu do Ameriky prepraviť po vlastnej línii, pretože ona s ňou v lietadle nepoletí. "Pandy v blízkosti politikov, to neveští nič dobrého," vyjadrila sa Železná lady v roku 1981.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona