Mareka Trajtera, obžalovaného z vraždy Romana Deáka, prepustili na slobodu

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 18:23 • 2 min
Mareka Trajtera, obžalovaného z vraždy Romana Deáka, prepustili na slobodu

BRATISLAVA - Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) dnes prepustil z väzby podnikateľa Mareka Trajtera, ktorý v súčasnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici čelí obžalobe z objednania si vraždy Romana Deáka.

slovakia

left justify in out

NS SR tak musel urobiť na základe nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky z 18. februára tohto roku, ktorým ÚS SR zrušil uznesenie Najvyššieho súdu SR z apríla minulého roku o predĺžení väzby Mareka T. Ústavný súd SR konštatoval, že predĺžením väzby podnikateľa obvineného v prípade vraždy Deáka, NS SR porušil jeho základné právo. TASR o tom dnes informovalo Tlačové oddelenie NS SR.

 

Marek Trajter opustil brány Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici krátko pred 15.00 hodinou. Pred väznicou ho čakali rodinní príslušníci a aj značný počet novinárov.

 

"Tak určite, som šťastný, že môžem byť so svojím synom, tu už je niekde," boli prvé slová obžalovaného, keď vyšiel z väzby. Ako uviedol, verí, že zvíťazí spravodlivosť. Pred médiami tiež povedal, že bude chodiť na všetky pojednávania na ŠTS.
      

Na otázku TASR, ako vníma dnešné rozhodnutie NS SR, reagoval: "Ešte som si ho nepreštudoval, takže nechcem sa vyjadrovať k tomu, pretože teraz mi bolo doručené, takže neviem ešte, čo je v tom."  V najbližších dňoch sa Marek T. chystá dokázať, že svedok Daniel V., ktorý ho usvedčuje z objednávky vraždy Deáka, klame. "Je klamár, dokážem to v najbližších dňoch na polygrafe, dúfam, že sa prídete pozrieť," vyzval médiá.
     

"Po doručení nálezu ÚS SR bude potrebné, aby NS SR urýchlene rozhodol, keďže v súčasnosti jeho väzba nie je právoplatne predĺžená," uviedla na začiatku minulého týždňa pre TASR obhajkyňa Eva Mišíková. Spolu s ostatnými obhajcami Mareka Trajtera predpokladala, že dôjde k prepusteniu ich klienta na slobodu.
     

Obhajcovia ústavnú sťažnosť podali ešte vlani v máji. Namietali v nej porušenie práva na obhajobu. "Orgánmi činnými v trestnom konaní boli vykonávané dôkazy svedčiace v jeho neprospech. Tie dôkazy, ktoré boli nami navrhnuté, vo veľkom množstve podaní neboli vôbec akceptované," vysvetlila Mišíková.
     

Ako zdôraznila, obhajcom nebolo umožnené klásť otázky korunnému svedkovi obžaloby Danielovi V., bývalému členovi skupiny sýkorovcov (na ŠTS vypovedal 19.2. a uviedol, že vraždu Deáka si mal objednať Marek Trajter, čo on odmieta – pozn. TASR). Neboli vykonané ani konfrontácie, ktoré navrhovali na odstránenie rozsiahlych a závažných rozporov vo výpovediach svedkov. Podľa Mišíkovej v prípade ich klienta došlo k porušeniu základných ľudských práv a príslušných článkov Dohovoru o ľudských právach.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies