Mareka Čecha berú ako hráča FC Porto, ktorý chce Boaviste pomôcť

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 20:22 • 2 min
Mareka Čecha berú ako hráča FC Porto, ktorý chce Boaviste pomôcť

PORTO - Slovenský futbalista Marek Čech je od januára hráčom portugalského prvoligového klubu Boavista Porto, s vedením ktorého sa dohodol na spolupráci do konca sezóny 2014/2015 s možnosťou predĺženia zmluvy. Tridsaťdvaročný rodák z Trebišova (nar. 26. januára 1983) mal predtým šesťmesačnú prestávku po letnom ukončení pôsobenia v talianskej Bologni.

slovakia

left justify in out

"Bolo to veľmi poučné obdobie pre mňa. Mal som čas na chvíľu sa zastaviť, vystúpiť z kolotoča, premyslieť si svoju ďalšiu budúcnosť. Keď ste profesionálnym hráčom a po dvoch - troch rokoch neustále meníte prostredie, krajiny, ľudí, všetko okolo vás sa deje akosi prirýchlo. Zrazu som dostal priestor na rodinu, osobný život a zostali mi iba ozajstní kamaráti a nie fanúšikovia. Vedel som, že je to iba dočasný stav byť bez klubu. Spoliehal som sa na svojho brata, ktorý je zároveň aj mojím manažérom, a tak som sa fyzicky neustále udržiaval. Navyše z Talianska som mal dobrý základ, pretože tam sa denne tvrdo trénuje. Takže keď prichádzali prvé ponuky, aj v prípade nejakých možných fyzických previerok v novom klube, bol som pripravený," uviedol v rozhovore pre portál aktualne.sk ľavý obranca, ktorý získal v Porte, ale v konkurenčnom FC, až tri majstrovské tituly (2005/2006, 2006/2007, 2007/2008). "Od môjho odchodu z Porta pred siedmimi rokmi sa tu v meste veľa zmenilo. Pokiaľ ide o Boavistu, tá v sezóne 2008/2009 vypadla aj z druhej najvyššej súťaže a odvtedy až do môjho príchodu účinkovala iba v tretích ligách. Až v tejto sezóne ju vedenie ligy rozšírením súťaže na 18 mužstiev v prvej lige a na 24 tímov v druhej lige vrátilo medzi elitu. Počas ostatných dvoch prestupových období - letného a zimného - vrátane mňa prišlo do klubu 26 nových hráčov a naopak, na prestup či hosťovanie odišlo 17 futbalistov. Som prvým hráčom s titulmi z portugalskej ligy, ktorý sem po tomto dlhom čase prišiel a všetci mi prejavujú veľkú úctu. Dokonca na moje prekvapenie ma ani neberú ako hráča Boavisty, ale ako hráča FC Porto, ktorý sa rozhodol druhému klubu v meste pomôcť," uviedol ďalej M. Čech na margo pôsobenia v Boaviste, ktorej patrí po 27. kole v konkurencii 18 mužstiev 12. priečka s 29 bodmi: "Moja misia bude ukončená posledným bodom, ktorý potrebujeme k udržaniu sa v lige."
 

Účastník majstrovstiev sveta v JAR 2010 ešte nevie, čo sa v jeho futbalovom živote stane v lete. "Nejaké predstavy sme si s bratom už povedali. Som vo veku, keď prvé slovo v každej nasledujúcej sezóne bude mať môj zdravotný stav. Ak bude dobrý ako doteraz, budem pokračovať," poznamenal ďalej Marek Čech, pre ktorého je Portugalsko a Porto obľúbená destinácia: ovláda jazyk, jeho rodina si zvykla na podmienky, nebránil by sa usadiť v tejto krajine aj natrvalo. "Už pri prvom pôsobení v Porte sme nad tým doma intenzívne rozmýšľali. Pri druhom pobyte sme k tomu opäť bližšie. Sú dve veci, ktoré bránia definitívnemu rozhodnutiu - ešte stále aktívna hráčska kariéra, pričom nevylučujem ani zmenu krajiny, tou druhou je blízka rodina. Dvaja synovia, naši rodičia, súrodenci, nikto z nás nevie povedať, čo na nás v budúcnosti čaká."

 

Bývalý hráč Interu Bratislava (so žlto-čiernymi získal majstrovský titul 2000/2001), Sparty Praha (z ligového primátu sa tešil v drese "rudých" v sezóne 2004/2005), spomenutého FC Porto, anglického tímu West Bromwich Albion, tureckého Trabzonsporu a talianskej Bologne nastúpil v slovenskej reprezentácii dosiaľ v 52 stretnutiach a strelil 5 gólov. Na otázku, či najcennejší dres považuje už za uzatvorenú kapitolu, Marek Čech skonštatoval: "Celý svoj futbalový život som reprezentantom Slovenska vo všetkých kategóriách, bol som doteraz pri všetkých najväčších úspechoch nášho futbalu, či už na mládežníckej (hral na MS 2003 do 20 rokov v SAE a má aj bronz z ME 2002 hráčov do 19 rokov v Nórsku, pozn.) alebo seniorskej úrovni. Pravdou však je, že reprezentáciu je potrebné stavať už na mladších hráčoch ako som ja. V prípade, že ma moja krajina bude potrebovať, som pripravený jej pomôcť, tak ako to bolo doteraz vždy v minulosti. Dôležitý bude pochopiteľne môj zdravotný stav a výkonnosť. Reprezentácia Slovenska nie je o jednotlivcoch, či skupine ľudí, ktorí ju aktuálne vedú. Národné mužstvo patrí nám všetkým na Slovensku a dobré výsledky sú iba vtedy, keď sa uprednostňuje národný tím pred záujmami jednotlivcov."

 

Zo skutočnosti, že A-tím SR je bez zaváhania na čele C-skupiny kvalifikácie a má reálnu šancu postúpiť na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska, má ľavonohý obranca či stredopoliar pochopiteľne veľkú radosť. "Som hrdý na naše mužstvo, takéto obdobie si treba veľmi vážiť a tešiť sa z neho, nie je to bežná záležitosť. Stojí za tým tvrdá práca všetkých. Na druhej strane treba robiť ešte tvrdšie, pretože bude ťažšie udržať si túto pozíciu do budúcnosti, keďže konkurencia vo futbale je obrovská a neustále ide dopredu. Ozajstnú vnútornú silu a kvalitu nášho mužstva preveria až udalosti, ktoré nebudú podľa našich predstáv, ako sú nečakané straty bodov, možné karty, zranenia. Pevne verím, že na to budeme pripravení," dodal pre web aktualne.sk Marek Čech.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies