Marek Ťapák, predstaviteľ statočného Popolvára, jubiluje

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 11:37 • 2 min
Marek Ťapák, predstaviteľ statočného Popolvára, jubiluje

BRATISLAVA – Herec a folklorista Marek Ťapák sa v stredu 22. apríla dožíva 55 rokov.

slovakia

left justify in out

Pred kamerou sa po prvýkrát objavil ako trojročný, keď si vo filme Jánošík zahral úlohu malého chlapčeka. O niekoľko rokov neskôr sa prepracoval medzi obsadzovaných slovenských hercov ako v divadle, tak i vo filme a televízii. Divákom je známy napríklad z titulov Kohút nezaspieva (1986), Sagarmatha (1988), Tanec medzi črepinami (2012) či z obľúbených rozprávok Plavčík a Vratko (1981) a Popolvár, najväčší na svete (1982).

 

Marek Ťapák sa narodil 22. apríla 1960 v Bratislave ako syn klasika slovenskej filmovej réžie Martina Ťapáka. Už ako dieťa sa pohyboval vo svete filmu, keď si zahral v snímkach Živý bič (1966) a Putovanie do San Jaga (1973). Po štúdiu herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave sa v roku 1983 stal členom divadla Nová scéna. V roku 1996 sa stal jej umeleckým šéfom, neskôr aj riaditeľom. Najvýznamnejšie herecké úlohy na divadelných doskách stvárnil Marek Ťapák v hrách Don Juan, Kubo alebo Láska ku geometrii. V bratislavskom divadle West účinkoval v tituloch Dokonalá svadba, Pyžamo, alebo bez a režíroval hudobno-tanečný scénický program Sen.

 

K najznámejším titulom z filmografie slovenského herca patria rozprávky Plavčík a Vratko (1981) a Popolvár, najväčší na svete (1982). Zahral si aj v množstve televíznych inscenácií, napríklad Hlupákovo šťastie (1985), Zostane to v rodine (1988) alebo Keď báčik z Chochoľova umrie (1990). Na televíznych obrazovkách sa Ťapák pravidelne objavoval tiež v seriáloch Záchranári (2003), Odsúdené (2009), Horúca krv (2012) alebo aktuálne v rodinnom seriáli Chlapi neplačú (2013).

 

Bývalý tanečník Lúčnice Marek Ťapák sa po dlhšom čase k tancu vrátil moderným tanečným projektom Tanec medzi črepinami, vychádzajúcim z tradičného folklóru. Venoval ho svojmu otcovi, Martinovi Ťapákovi, renomovanému slovenskému filmárovi k jeho osemdesiatke. V roku 2012 vyšiel rovnomenný hudobno-tanečný film, na ktorom Ťapák pracoval aj ako režisér. Príbeh je postavený na predstavách hlavného hrdinu, vynárajúcich sa z hĺbky pamäte, ktorý prežíva svoje silné životné situácie a zážitky prostredníctvom tanca, podmanivej hudby, nehy a sily básnického slova.

 

A čo dalo jubilantovi detstvo v umeleckej rodine? "To, čo sa mnohým deťom nepošťastilo - prežiť filmovačky, exteriéry, filmové štúdiá... My sme vlastne každé leto takto trávili prázdniny. Pre mňa to bolo len niečo navyše, niečo, čo ma obohacovalo a čo som mal nesmierne rád. Aj preto som už od detstva hovoril, že chcem byť hercom", zaspomínal si Marek Ťapák na detské roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona