Marek Maďarič si v rámci Noci múzeí a galérií pozrel dielo od Jána Kupeckého

NETKY.SK • 21 Máj 2016, 17:43 • 2 min
Marek Maďarič si v rámci Noci múzeí a galérií pozrel dielo od Jána Kupeckého

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič sa dnes v rámci podujatia Noc múzeí a galérií zúčastnil na kurátorskom výklade k novým akvizíciám Zbierok starého umenia Slovenskej národnej galérie (SNG). Jednou z nich je aj Autoportrét Jána Kupeckého, ktorý sa galérii podarilo vydražiť v januári tohto roku v Prahe za 52.000 eur.

slovakia

left justify in out

"Tohtoročná Noc múzeí a galérií má hlavnú tému - zbierkové predmety. Nielen v tom význame, že sa vystavujú, ale aj to, že ich treba niekedy nakúpiť, aj sa o ne starať," uviedol dnes pri návšteve SNG Maďarič. Nákupom autoportrétu sa podľa jeho slov dopĺňajú fondy našich pamäťových inštitúcií. Obraz bolo možné získať vďaka fondu rezortu kultúry na záchranu artefaktov slovenskej proveniencie v zahraničí. V minulosti sa podľa ministra podarilo takto nakúpiť napríklad pre Slovenskú národnú knižnicu diela Kolomana Sokola alebo pre Múzeum židovskej kultúry synagogálne predmety.

 

"Autoportrét je významný tým, že jeho autorom je Ján Kupecký, čo je veľmi významný autor aj v medzinárodnom kontexte, ale zároveň je to autor, ktorý je spätý so Slovenskom, pretože pochádza z Pezinka," priblížila generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Na aukcii bolo k dispozícii viacero diel a kurátori galérie sa rozhodli práve pre tento autoportrét. "Je to také dielo, ktoré má veľmi vysoký rating v odbornej obci," dodala.

 

V SNG dnes predstavili aj ďalšiu akvizíciu. A to gotickú sochu Žehnajúci apoštol. "Je to socha, ktorá bola veľmi dlho stratená. My ju poznáme z literatúry, že naposledy bola vystavená v roku 1937 na výstave v Prahe. Objavila sa v jednej aukčnej sieni v Berlíne, a naši kurátori rozhodli, že ju vydražíme," dodala. Sochu získali za necelých 30.000 eur.

 

Počas dnešného dňa sa uskutočňuje už 12. ročník podujatia Noc múzeí a galérií, do ktorej sa zapája 106 inštitúcií v 65 slovenských mestách a obciach. Návštevníci sa aj tento rok môžu tešiť na zaujímavé expozície a sprievodný program zameraný na aktivity, ktoré počas celého roka nebývajú bežne dostupné.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies