Marcový summit bol historický, k menovej únii sa pridáva hospodárska

NETKY.SK • 29 Marec 2011, 11:49 • 2 min
Marcový summit bol historický, k menovej únii sa pridáva hospodárska

Marcový summit bol historický, k menovej únii sa pridáva hospodárska

slovakia

left justify in out

img

Posledný summit lídrov členských krajín Európskej únie (EÚ) označil podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič za historický. "K menovej únii sa postupne pridáva aj únia hospodárska," zdôraznil najväčší prínos summitu počas dnešného vystúpenia na pôde Národnej rady (NR) SR.
      Vyzdvihol, že štáty sa zaviazali k tomu, že sú pripravené urobiť "niečo navyše", čo považuje za krok vpred. Lídri totiž potvrdili nový systém správy hospodárskych záležitostí v rámci únie, dôležitosť európskeho semestra, a tiež sa im podarilo nájsť dohodu v prípade novelizácie Lisabonskej zmluvy.
      Ako ďalej uviedol, pripravovaný Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM), ktorý má byť robustný a pružný, bude deklarovať cieľ ochrany eura. "Bude pôsobiť odstrašujúco na tie kruhy, ktoré euro ako celok ohrozovali," konštatoval. Zároveň na summite došlo k dohode na prísnych stres testoch, ktorými aktuálne prechádzajú všetky bankové domy.
      Šefčovič zároveň vyslovil apel na slovenský parlament. "Národná rada by mala využiť nové mechanizmy na to, aby sa čoraz viac európskych tém dostávalo na jej pôdu," podotkol. Zdôraznil, že je potrebné si uvedomiť, že "EÚ sú aj Slováci".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies