Marcovú veternú kalamitu v tatrách budú odstraňovať dva mesiace

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 16:05 • 2 min
Marcovú veternú kalamitu v tatrách budú odstraňovať dva mesiace

TATRANSKÁ JAVORINA – Odstraňovanie škôd po marcovej veternej kalamite vo Vysokých Tatrách, ktorá zničila takmer 10-tisíc stromov, najmä v obvodoch Podspády a Tatranská Javorina, potrvá lesníkom zhruba dva mesiace. Pri obnove oblasti si kladú za cieľ najmä rôznorodosť výsadby, aby bol nový vysadený les druhovo i vekovo pestrý, rovnako chcú zabrániť aj šíreniu lykožrúta.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná pri kontrole na mieste kalamity v ústí Javorovej doliny. Lesníci počas niekoľkých rokov plánujú vysadiť takmer 34-tisíc stromov, najviac z nich bude jedlí a bukov.

Ako dnes informoval riaditeľ Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Peter Líška, lesníci postupujú pri prácach v súlade s ochranou prírody a s pomocou šetrných technológií, ako sú lesné lanovky, ľahké kolesové traktory, či kone. Odstraňovať kalamitné drevo plánujú na ploche 21,14 hektárov. „Pri obnove budeme v prvých rokoch využívať prirodzenú obnovu územia v kombinácií s vysádzaním vetrom odolných drevín ako sú jedle, borovice, smrekovec opadavý, buk lesný, či javor horský,“ uviedol Líška.

Lesníci chcú zároveň zabrániť aj jarnému rojeniu lykožrútov, a tak aj tlaku na okolité porasty, realizovať preto budú aj zvýšené množstvo ochranných opatrení. Ako vysvetlil Líška, v najviac poškodených oblastiach budú vo väčšom počte zakladať klasické lapáky aj feromónové lapače. Na ich výrobu použijú v plnej miere poškodené stromy v oblasti. V lesných porastoch postihnutých vetrovou kalamitou budú tiež čistiť drobné vodné toky od popadaných stromov a zvyškov po spracovaní kalamity, aby v čase topenia snehu a jarných dažďov nedošlo k ich vybreženiu, a tým zmývaniu drahocennej pôdy, informovali lesníci.

Po silnom vetre ostalo počas posledného víkendu v národnom parku na území v správe Štátnych lesov TANAPu ležať viac ako 6 400 metrov kubických dreva. Ako krátko po kalamite informoval Pavol Fabian, námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAPu, poškodené boli najmä lesné porasty v ochranných obvodoch Podspády a Tatranská Javorina, pričom najviac zasiahnuté bolo ústie Javorovej a Širokej doliny. Silný vietor však vyčíňal aj koncom februára, jeho náporom vtedy v Tatranskom i Pieninskom národnom parku neodolalo takmer dvetisíc živých stromov. Stromy padali zväčša v okolí ciest či blízkosti tatranských osád, silným poryvom neodolali ani lykožrútom zničené porasty v bezzásahových zónach. Odhady celkových škôd spôsobených popadanými stromami na majetku ako sú zariadenia, budovy, či lesná dopravná sieť sa podľa štátnych lesov blížia k sume 10-tisíc euro.

Silný vietor poškodil aj turisticky navštevované lokality, turistické smerovníky, pútače či oplotenia. Ako dnes Líška upozornil, uzavretá je časť turistického chodníka, ktorý vedie od budovy ochranného obvodu v Tatranskej Javorine k Náučnej geologickej ploche Podmuráň. Turistov na dočasné obmedzenia priamo v teréne upozorňujú aj informačné tabule.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona