Marcova matka zverejnila spoločné FOTO: Konečne spolu a navždy, súdny úradník prišiel o prácu

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 12:58 • 2 min
Marcova matka zverejnila spoločné FOTO: Konečne spolu a navždy, súdny úradník prišiel o prácu

BRATISLAVA – Prípad odobratia chlapčeka Marca priamo zo školy momentálne hýbe Slovenskom. Ku kauze sa vyjadrujú politici a aj verejnosť. Prekvapivo majú k celej veci jednotný názor. Všetci označujú takýto zásah priamo v škole za neakceptovateľný.

slovakia

left justify in out

Video zverejnila na internete aktivistka Monika Kozelová, ktorá na prípad upozornila, uviedla, že podľa jej mienky nešlo o štandardný úradný výkon rozhodnutia. "Bolo to nezmyslené a neprijateľné. Je najvyšší čas, aby sa prestali diať takéto prípady," deklarovala s tým, že na prípade pracuje celý tím advokátov, ktorí robia, čo sa dá. 

 

Kozelová yároveň upozorňuje na to, že prípad Marca nebol ojedinelý. "Je ich viac, pretože napríklad mne včera už prišlo video s ďalším takýmto odoberaním," povedala Kozelová v relácii Braňo Závodský Naživo rádia Expres. Uviedla, že na videu odoberali dve deti. "Chcem upozorniť na to, že neskočili sme týmto pádom, pretože ukazuje sa, že je to viac-menej bežná prax pri odoberaní detí a to sa musí jednoducho v jednom momente zastaviť," povedala blogerka.

 

Podľa nej sa v tomto prípade hrá o čas a k násilnému odobratiu došlo na základe neprávoplatného súdneho rozhodnutia. "Chlapec tu musí byť do šiestich mesiacov. Ak tu do šiestich mesiacov chlapec nebude a nám sa nepodarí ho dostať naspäť a súdne všetko zvrátiť, tak chlapec v tom momente začína spadať pod jurisdikciu Švajčiarska a to môže trvať niekoľko rokov," dodala.

 

 

 

Sedemročný Marco je už so svojou matkou Blankou vo Švajčiarsku. Tá na facebooku zverejnila ich spoločnú fotografiu, na ktorej sa obaja usmievajú, majú palce hore a ukazujú srdiečka.

 

img

 

Blanka napriek negatívnym reakciám verejnosti našla na facebooku aj podporu. "Až ma mrazí...čítala som niečo, neverím, že to bolo o vás...Zlatko, si jedna z najporiadnejších mám, aké poznám. Svojho syna miluješ a on teba," napísala jej kamarátka Jana.

 

img

 

Blanka dokonca poslala všetkým aj odkaz: "Tí ľudia, čo ma poznajú, vedia a tí, čo ma nepoznajú, nepoznám ani ja, preto nemusím nikomu nič vysvetľovať a dokazovať. Ďakujem za podporu.“

 

img

 

O chlapca sa starali starí rodičia

Podľa medializovaných informácií, Marca matka opustila ihneď po narodení a odišla pracovať do zahraničia. O chlapca sa odmalička starali jeho starí rodičia. "My sme Európania? Toto neurobia ani v banánovej republike, v Bangladéši. Vytrhnúť dieťa," povedal pre TV JOJ Marcov starý otec Jozef.

 

Stará mama najskôr požiadala súd o zverenie malého chlapca a okresný súd jej ho dočasne aj zveril. Krajský súd však predbežné opatrenie zrušil s odôvodnením, že matka má na syna väčšie právo ako stará matka. Matka následne požiadala súd o výkon rozhodnutia, teda odňatie Marca starej mame.

 

Prípadom sa už zaoberá Generálna prokuratúra SR. "Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek, vydal pokyn krajskému prokurátorovi v Banskej Bystrici, a to okamžite preskúmať túto vec na trestnom aj na netrestnom úseku a prijať prípadné opatrenia," uviedla dnes hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

 

 

Súdny úradník v práci skončil

Výkon rozhodnutia zo strany vyššieho súdneho úradníka, ktorý chlapca násilne odobral, bol podľa vedenia Krajského súdu v Banskej Bystrici urobený veľmi nevhodným a neštandardným spôsobom. Hovorkyňa súdu Adriána Vašková zároveň informovala, že úradník svoje pôsobenie v Žiari nad Hronom skončil. „Pokiaľ ide o štátnozamestnanecký pomer vyššieho súdneho úradníka, došlo k jeho skončeniu dohodou zajtrajším dňom,“ uviedla Vašková.

 

Vedenie krajského súdu zároveň konštatovalo, že postupom a realizáciou výkonu rozhodnutia, tak ako sa udial, došlo k porušeniu vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR, keď súd nepožiadal riaditeľku školy o súčinnosť vopred.

 

„Predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici požiadal predsedu Okresného súdu (OS) Žiar nad Hronom o vyvodenie osobnej zodpovednosti voči vyššiemu súdnemu úradníkovi a prijatie takých opatrení, v dôsledku ktorých nebude môcť v budúcnosti výkon takýchto rozhodnutí realizovať,“ podotkla Vašková s tým, že ide o okamžité prijatie zmeny rozvrhu práce na rok 2016 OS Žiar nad Hronom, aby uvedený vyšší súdny úradník nevybavoval agendu súvisiacu s výkonom rozhodnutí o výchove maloletých detí.

 

Krajský súd zároveň podľa jej slov pripravuje opatrenia predsedu krajského súdu k výkonu rozhodnutia o výchove maloletých detí adresované predsedom okresných súdov, ktoré bude zamerané najmä na zabezpečenie poučenia vyššieho súdneho úradníka zo strany zákonného sudcu pri realizácii konkrétneho výkonu rozhodnutia.

 

Podľa verejnej ochránkyne práv Jany Dubovcovej, nešlo iba o individuálne pochybenie, ale o systémové zlyhanie. Na Slovensku je nedostatočne nastavená ochrana práv detí pred súdom. Na dnešnom brífingu v Bratislave to uviedla verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

 

Tvrdí, že poznatky jej úradu poukazujú na to, že podobných zlyhaní môže byť oveľa viac. Verejná ochrankyňa práv preto opakovane požaduje prijatie legislatívnych úprav, ktorými by sa zabezpečilo, aby súd musel z úradnej moci ustanoviť maloletému dieťaťu právneho zástupcu – advokáta, ktorý by ho v konaní zastupoval. Okrem toho žiada, aby kolízny opatrovník, podľa požiadaviek súdu, predkladal súdu písomné aj ústne správy o pomeroch v rodine aj svoje návrhy a odporúčania týkajúce sa celej rodiny a svoju funkciu vykonával v postavení nestranného vedľajšieho účastníka konania.

 

Dubovcová poukázala aj na dvojaké postavenie kolízneho opatrovníka na Slovensku. "Podľa zákona má plniť dve úlohy, ktoré sa navzájom vylučujú. Ako orgán sociálno-právnej ochrany detí má pracovať s celou rodinou a má im pomáhať pri odstraňovaní krízy. Teda s celou rodinou a nielen s jej časťou," povedala Dubovcová. Systém je však podľa nej nastavený tak, že kolízny opatrovník vystupuje a obhajuje záujmy detí. "Ak navrhuje, ktorému z rodičov má zveriť dieťa, ťažko bude potom pracovať s celou rodinou na odstránení krízy," doplnila Dubovcová.

 

Verejná ochrankyňa práv navrhuje aj ďalšie konkrétne opatrenia, ktoré by podľa nej zlepšili sociálno-právnu ochranu detí. Ide napríklad o zabezpečenie flexibilného pracovného času pre pracovníkov, ktorí túto ochranu zabezpečujú, stanovenie kvót prípadov na jedného zamestnanca, nakoľko v súčasnosti majú v extrémnych prípadoch aj 500 spisov či zabezpečenie ich pravidelného a systematického vzdelávania.

 

Komisárka pre pre osoby so zdravotným postihnutím, Zuzana Stavrovská: "Všetci zamestnanci Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sú zhrození z udalosti násilného odvlečenia maloletého Marca z vyučovania v obci Brehy dňa 13. mája 2016. Takéto konanie štátnych úradníkov nemožno ospravedlniť. Ak je tento postup v súlade so zákonom, tak takýto zákon je v rozpore so záujmom dieťaťa. Rovnako za neprijateľné a absolútne nevhodné považujú aj postupy výkonu súdneho rozhodnutia, realizovaného v prípade maloletého Marca."

 

Kde zostali základné princípy ochrany maloletého dieťaťa? Kolízny opatrovník má predsa chrániť maloleté dieťa a predovšetkým prednostne chrániť jeho záujmy. Pracovníci úradov práce ako účastníci v súdnom konaní, častokrát navrhujú súdu prijať rozhodnutie so zázračnou formulkou "ponechávame to na rozhodnutie súdu". Takýto ne/názor kolízneho opatrovníka môže vyplývať z toho, že nemá naštudovaný spis alebo nemá žiadny názor ako ochrániť dieťa?

 

Sú títo zamestnanci vyberaní na svoje pozície aj s prihliadnutím na to, koho záujmy majú chrániť? Zisťuje sa pri ich výbere, aký majú vzťah k maloletým deťom a či poznajú právnu úpravu týkajúcu sa maloletých detí? Ak nespĺňajú tieto požiadavky, nemôžu zastupovať práva dieťa. Aký názor mal kolízny opatrovník v tomto konaní?

 

Za žiadnych okolností nie je možné povýšiť záujem matky, ktorá svoje povinnosti podľa Zákona o rodine zjavne dlhodobo zanedbávala, nad záujem maloletého dieťaťa. Maloleté dieťa za žiadnych okolností nemôže byť takýmto drastickým spôsobom vytrhnuté z prostredia, v ktorom niekoľko rokov vyrastá a vyvíja sa, má svoj okruh rodiny, ktorá mu poskytuje potrebnú starostlivosť a istoty a má svojich kamarátov.

 

Akékoľvek súdne rozhodnutie obhajujúce "zákonné" dôvody ochrany biologického rodiča, nemôže byť povýšené nad záujem maloletého dieťaťa. Obavy zo zhoršenia psychického a zdravotného stavu malého Marca v tomto prípade nie sú žiadnou fikciou. Takýto zásah môže vyvolať u Marca a jeho spolužiakov celoživotnú traumu.

 

"Nakoľko podľa dostupných informácií Marco má podľa príbuzných trpieť niekoľkými psychickými diagnózami, v súlade so zákonom č. 176/2015 Z.z. o komisárovi pre deti a o komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ako komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím oznámim príslušnému súdu, že vstupujem do súdneho konania vo veci ochrany záujmov maloletého Marca. Podľa § 10 ods. 1 písm. a) zákona z vlastnej iniciatívy prešetrím dodržiavanie práv maloletého Marca ako dieťaťa so zdravotným postihnutím. Pridávam sa k oznamovateľom podozrenia spáchania trestného činu vo veci maloletého Marca", vyjadrila sa záverom Zuzana Stavrovská.

 

Žitňanská: Spôsob odobratia malého Marca bol neakceptovateľný

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská avizuje zmenu vykonávacej vyhlášky a pravidiel výkonu súdneho rozhodnutia. Bez ohľadu na prípad malého Marca sa totiž na ministerstve venujú tejto téme a na základe poznatkov a skúseností z praxe pripravujú zmenu pravidiel. Ministerka uviedla, že je za špecializáciu ľudí, ktorí sa venujú tejto agende a za zmenu ich prípravy, o čom chce diskutovať aj s predstaviteľmi Justičnej akadémie. „Musíme veľmi vážne preventívne zareagovať a intenzívne pracovať s ľuďmi, ktorí robia výkon súdneho rozhodnutia,“ zdôraznila. V prípade výkonu súdneho rozhodnutia pri Marcovi došlo podľa Žitňanskej k viacerým zlyhaniam. „Každý, kto robí takýto výkon rozhodnutia, musí zároveň vnímať aj citlivosť prípadu a zabezpečiť výkon tak, aby bolo dieťa čo najmenej traumatizované," zdôraznila. 

 

Žitňanská zdôraznila, že ministerstvo spravodlivosti sa dištancuje od spôsobu odobratia maloletého Marca a ospravedlňuje sa všetkým dotknutým, ktorých sa tento výkon rozhodnutia dotkol.

 

Za výkon súdneho rozhodnutia v základnej škole v Brehoch je podľa ministra práce Jána Richtera zodpovedné zlyhanie vyššieho súdneho úradníka. „Je to plná zodpovednosť vyššieho súdneho úradníka,“ vyhlásil. Richter sa vo svojej odpovedi venoval úlohe sociálnej pracovníčky pri výkone rozhodnutia. Podľa zistení pracovníčka požiadavku vyššieho súdneho úradníka o výkon rozhodnutia dostala so 48 hodinovým predstihom. Informovala o tom ústredie i svojich nadriadených.

 

Zároveň požiadala o konzultácie o právomociach a kompetenciách počas výkonu súdneho rozhodnutia. „Preberalo sa s ňou, že dieťa bude rozrušené,“ povedal minister s tým, že pracovník sociálneho úradu musí dbať, aby výkon rozhodnutia bol čo najšetrnejší k dieťaťu. „Ale výkon podlieha súdnemu úradníkovi. Pracovníčka nemôže zmeniť postup, ani zastaviť výkon,“ uviedol. 


Sociálna pracovníčka prišla podľa Richtera v piatok pred školu, kde sa stretla s matkou a úradníkom. Bola prekvapená, že škola nebola pripravená a nikto ich nečakal. Do triedy podľa ministra prvá vošla matka a oznámila, že si chce zobrať syna a chce s ním hovoriť na chodbe, pričom učiteľka odmietla Marca vydať. Matka, súdny úradník i sociálna pracovníčka stáli za dverami. „Navrhli, aby išli za riaditeľkou spolu. Matka a pracovníčka išli za riaditeľkou, úradník zostal na mieste. Úradníčka mala ambíciu zabrániť stresu detí, myslela, že riaditeľka môže upokojiť situáciu a pomôcť výkonu rozhodnutia. O situácii informovala riaditeľku a požiadala ju, aby komunikovala so súdnym úradníkom. Riaditeľka a úradník i matka vstúpili do triedy. Matka sa snažila rozprávať s Marcom. Úradník oboznamoval učiteľku i riaditeľku školy s výkonom súdneho rozhodnutia,“ popísal situáciu minister. Stres pre chlapca i deti podľa pracovníčky stúpal. „Naša pracovníčka sa tiež s Marcom rozprávala, lebo ho poznala. Hovorila mu, že odíde s maminkou,“ konštatoval minister.


Pri samotnom výkone rozhodnutia pracovníčka úradu sociálnych vecí dbala na to, aby odvádzala dieťa matka a nie úradník. Marco sa pritom bránil. „Dieťa odvádzala matka, pričom Marca nebila, ani nepoužila iné násilie,“ dodal Richter s tým, že po výkone rozhodnutia sa pracovníčka o Marca zaujímala a kontaktovala matku. Minister upozornil, že sociálna pracovníčka sa s Marcom stretla trikrát, naposledy 18. apríla a videla vzájomné objatia medzi chlapcom a matkou. „Marco sa nebránil osobnému styku. Bol minimálne spokojný. Nemala pochybnosti o ich vzťahu,“ konštatoval minister. Slovenské úrady už podľa neho dostali vyrozumenie zo Švajčiarska, že matka pracuje. Marco s ňou býva v štvorizbovom byte v slovenskej komunite a chodí do školy. 


Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny dostali od ministerstva pokyn, aby sa ich pracovníci vopred oboznámili s priebehom výkonov súdnych rozhodnutí a upozornili súdnych úradníkov na možné problémy. „Nemôžeme vstupovať do právomocí justície, ale môžeme pri príprave výkonu rozhodnutia zabrániť podobným situáciám,“ uviedol Richter, ktorý by chcel väčšie oprávnenie pre sociálnych pracovníkov a to, aby mali aj právo pozastaviť výkon rozhodnutia. 


Odpoveď Richtera sa nepáčila lídrovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi. „Keby som tam mal dieťa, tak niekoho roztrhnem. Očakával by som, aké zmeny urobíte a nie sa vyhovárať,“ povedal ministrovi. Ten reagoval, že jeho rezort nikdy nebude niesť zodpovednosť za individuálne zlyhanie súdneho úradníka.

 

Krajský súd v Banskej Bystrici pripravuje opatrenia s cieľom stanoviť postup pri výkone rozhodnutia o výchove maloletých detí. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Adriána Vašková, prípad prešetrovalo vedenie Krajského súdu v Banskej Bystrici za účasti vyššieho súdneho úradníka a sudcu, ktorý poverenie vydal a boli požiadaní o poskytnutie vysvetlenia a opísanie udalosti. Ako ďalej informovala hovorkyňa, v zmysle vyhlášky rezortu spravodlivosti má súd požiadať riaditeľa školy o súčinnosť pred výkonom takéhoto rozhodnutia. "Vzhľadom na osobitosť prípadu a podozrenie zo zmarenia výkonu rozhodnutia riaditeľka školy o súčinnosť požiadaná vopred nebola. Bola privolaná až počas odovzdávania dieťaťa jeho matke," dodala hovorkyňa súdu. 

 

Marcove práva boli porušené

Názor dieťaťa na to, s kým a ako chce žiť, je súd povinný zohľadniť. Dieťa je v civilizovanej spoločnosti subjektom a nielen objektom práva. Ak tento chlapec prejavil explicitne vôľu zostať žiť tam, kde žil de facto od narodenia doteraz a mal zázemie, samotný fakt, že biologická matka oňho prejavila záujem, nezakladá dôvod na takýto zásah. Je odôvodnené si myslieť, že tu prichádza k porušovaniu práv dieťaťa. V rozhovore pre denník Pravda to povedal riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. Podľa neho na Slovensku je hlboko zakorenené presvedčenie, že biologické pokrvné väzby sú nadriadené sociálnym a emocionálnym. Toto presvedčenie žiaľ dožíva ešte aj v našom súdnictve, dodal. 

 

Slovenský výbor pre UNICEF vyjadruje pobúrenie a zhrozenie nad zákrokom úradníkov na základnej škole v súvislosti s prípadom maloletého Marca. "Vykonaný zásah považujeme za nevhodný – bol v ostrom rozpore s viacerými článkami Dohovoru o právach dieťaťa. Hodnotíme ako absolútne neprípustné a neetické pristúpiť k odobratiu dieťaťa zo starostlivosti starej matky spôsobom, ktorý je absolútne neľudský, popiera právo na zaobchádzanie v súlade s najlepším záujmom dieťaťa, nerešpektuje jeho právo byť vypočuté, vyjadriť svoj názor, právo na dôstojné zaobchádzanie či právo na život v harmonickom rodinnom prostredí," uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol predseda Slovenského výboru pre UNICEF Juraj Mišura. 


V súvislosti s traumou, ktorú prežil Marco, ako aj jeho spolužiaci, výbor zároveň vyjadruje jednoznačné obavy o ďalšie prosperovanie všetkých zainteresovaných detí – priamych účastníkov nepatričného zásahu. "Žiaľ, v posledných mesiacoch to nie je jediné porušenie práv detí tými, ktorí sú zodpovední a aj platení za to, aby práva detí na Slovensku neboli porušované," píše sa ďalej s tým, že výbor vyzýva kompetentných, aby okamžite zabezpečili nápravu a prijali účinné opatrenia tak, aby deti na Slovensku netrpeli a boli šťastné. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona