MAPA: Všetky kontinenty sa v budúcnosti opäť spoja, Atlantický oceán by mal zaniknúť

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 19:15 • 2 min
MAPA: Všetky kontinenty sa v budúcnosti opäť spoja, Atlantický oceán by mal zaniknúť

KALIFORNIA - Ako isto každý z nás vie, svetové kontinenty kedysi tvorili jeden celok tzv. prakontinent Pangea. Litosferické dosky sa však postupne oddelili a vznikla tak dnešná podoba sveta. Tým ale formovanie zeme neskončilo. Kontinenty sa stále posúvajú a o 250 miliónov rokov by sa mali opäť spojiť.

slovakia

left justify in out

Ako informoval web Science NASA, vedci v budúcnosti očakávajú vznik  ďalšieho superkontinentu, ktorý nazvali Pangea Ultima. Podľa ich výpočtov by sa mal stať skutočnosťou o 250 až 300 miliónov rokov.

 

Ako by vyzeral prakontinent Pangea s dnešnými hranicami? Slováci by mali more veľmi blízko

 

Afrika sa spojí s Európou a Austrália „pripláva“ na sever, čím sa stane priamym susedom Ázie. Z Atlantického oceánu by sa malo po presune pevniny stať vnútrozemské more.

 

img

 

 

 

Ako povedal Yogi Berra, zdá sa to "deja vu."

 

Jav, pri ktorom sa veľké kusy pevniny pomaly posúvajú sa nazýva "tanierová tektonika". Doktor a geológ na Texasskej univerzite v Arlingtone, Christopher Scotese po sledovaní predchádzajúcich pohybov litosferických dosiek načrtol, ako bude povrch Zeme vyzerať v ďalekej budúcnosti.

 

"V skutočnosti nepoznáme budúcnosť, samozrejme," povedal Scotese. "Všetko, čo môžeme robiť, je predpovedať to, ako budú pohyby dosiek pokračovať, aké nové javy môžu nastať a ako to všetko skončí," dodal.

 

img

Zdroj foto: NASA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona