Manželku drogového baróna "El Chapa" odsúdili na tri roky väzenia

NETKY.SK • 1 December 2021, 08:09 • 2 min
Manželku drogového baróna "El Chapa" odsúdili na tri roky väzenia

WASHINGTON - Manželka mexického drogového baróna Joaquína "El Chapa" Guzmána priznala vinu z obchodovania s drogami a prania špinavých peňazí. Súd ju odsúdil na tri roky.

slovakia

left justify in out

Súd udelil Emme Coronelovej Aispurovej nižší trest, než pre ňu pôvodne žiadala prokuratúra, ktorá súd koncom novembra požiadala o trest odňatia slobody pre Coronelovú Aispurovú v trvaní štyroch rokov. Sudca totiž prihliadol na to, že Coronelová Aispurová priznala vinu a v čase, keď sa vydala za mexického drogového baróna, mala iba 18 rokov.

 

img

 

"Chcem vyjadriť úprimnú ľútosť nad každou škodou, ktorú som mohla spôsobiť, a žiadam, aby ste mi spolu so všetkými občanmi tejto krajiny odpustili... Trpím v dôsledku bolesti, ktorú som spôsobila svojej rodine," uviedla Coronelová Aispurová počas pojednávania.

 

Súd okrem trestu odňatia slobody nariadil manželke narkobarána, aby zaplatila 1,5 milióna dolárov, ktoré získala z trestnej činnosti, pričom so zaplatením tejto čiastky súhlasila ešte pred pojednávaním. Súd tiež odpustil Coronelovej Aispurovej z trojročného trestu deväť mesiacov, ktoré už strávila vo väzení, odvtedy čo ju vo februári zatkli.

 

img

 

Coronelová Aispurová v júni priznala vinu v troch bodoch obžaloby – zo sprisahania s cieľom obchodovania s drogami, prania špinavých peňazí a zapojenia sa do finančných záležitostí drogového kartelu Sinaloa.

 

V rámci dohody o vine a treste sa Coronelová Aispurová tiež priznala, že pôsobila ako prostredníčka medzi Guzmánom a ostatnými členmi kartelu Sinaloa v čase, keď sa v roku 2014 Guzmán nachádzal v mexickom väzení. Guzmán si vďaka tomu dokázal v roku 2015 naplánovať útek z väzenia.

 

img

 

Emma Coronelová Aispurová sa narodila v USA v metropolitnej oblasti San Francisco Bay Area a má dvojité americko-mexické občianstvo. Guzmána odsúdili na doživotie v roku 2019. Jeho drogový kartel Sinaloa bol počas Guzmánovho 25-ročného vládnutia zodpovedný za prepašovanie obrovského množstva kokaínu a ďalších drog do USA, uviedla prokuratúra v dokumentoch. Takisto napísala, že jeho "armáda sicarios" čiže "nájomných vrahov" mala príkaz uniesť, mučiť a zabiť každého, kto sa mu postaví do cesty.

 

Možno vás zaujme: Manželke drogového bosa "El Chapa" hrozia štyri roky za mrežami

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies