Manželke bývalého čínskeho politika zmenili trest smrti, odsedí si doživotie

NETKY.SK • 14 December 2015, 10:17 • 2 min
Manželke bývalého čínskeho politika zmenili trest smrti, odsedí si doživotie

PEKING - Súd v čínskej metropole Peking navrhol zmierniť rozsudok smrti vynesený nad manželkou bývalého člena politbyra čínskej komunistickej strany Po Si-laja na trest doživotného väzenia. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ku Kchaj-laj, ktorá bola uznaná za vinnú z vraždy britského podnikateľa Neila Heywooda a odsúdená na smrť s podmienečným odkladom, si svoj trest odpykáva už od roku 2012. Vo vyhlásení zo 16. novembra, ktoré bolo zverejnené na internete až dnes, súd v Pekingu uvádza, že Ku sa počas zamestnania vo väzení i počas "štúdia myšlienok, kultúry a techniky" správa vzorne.

 

Jej manžel Po Si-laj prišiel vlani v marci o post šéfa strany vo významnom meste Čchung-čching, o kreslo v politbyre komunistickej strany Číny a napokon aj o členstvo v nej. Vylúčili ho aj z parlamentu. Predtým bol pritom považovaný za jedného z favoritov generačnej výmeny vo vplyvnom stálom výbore straníckeho politbyra. Neskôr ho za korupciu a zneužívanie moci odsúdili na doživotie.

 

O kariérny prepad Po Si-laja sa "postarala" práve jeho manželka, ktorú obvinili z otrávenia britského podnikateľa Neila Heywooda. Malo k nej dôjsť koncom roka 2011. Za tento prečin ju v auguste 2012 podmienečne odsúdili na trest smrti s podmienečným odkladom. Podobne ako v prípade Ku Kchaj-laj sú podmienečné tresty smrti v Číne zvyčajne po dvoch rokoch zmierňované na doživotné väzenie - za podmienky dobrého správania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies