Manželka väzneného právnika tvrdí, že ju po stretnutí s Merkelovou sleduje čínska polícia

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 15:10 • 2 min
Manželka väzneného právnika tvrdí, že ju po stretnutí s Merkelovou sleduje čínska polícia

PEKING - Manželka väzneného čínskeho právnika angažujúceho sa pri ochrane ľudských práv tvrdí, že po tom, ako sa minulý týždeň stretla s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ju začala sledovať pekinská polícia. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Sü Jen, ktorá je manželkou právnika Jü Wen-šenga, na Twitteri uviedla, že ju "z tesnej blízkosti" vo štvrtok v Pekingu sledoval miestny policajt i ďalší dvaja členovia z jej uličného výboru. Tí jej mali údajne tiež dvakrát zabrániť v tom, aby si vzala taxík a zo štvrte sa vzdialila. Sü Jen k príspevku na Twitteri pridala i viaceré fotografie - selfie, v pozadí ktorej je možné vidieť tesne za ňou dvoch mužov, a dva detailnejšie zábery oboch z nich.

 

Jej manžela, právnika Jü Wen-šenga, zadržali v januári a následne obvinili z podnecovania na rozvracanie štátneho zriadenia. Sü Jen o jeho prípade hovorila s Merkelovou, ktorá bola minulý týždeň v Číne na dvojdňovej návšteve.

 

Podľa Amnesty International (AI) bolo od júla 2015 v Číne zadržaných viac ako 250 právnikov angažujúcich sa v oblasti ľudských práv. Mnohí z nich sa pod tlakom priznali k trestným činom, ktoré im pripisovali, pričom takéto vynútené priznania vysielala aj čínska televízia. Iní zadržaní podľa AI vypovedali o zastrašovaní a mučení počas väznenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona