Manželka predáka Barghútího pápeža Františka vyzýva, aby sa verejne zastal palestínskych väzňov

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 11:43 • 2 min
Manželka predáka Barghútího pápeža Františka vyzýva, aby sa verejne zastal palestínskych väzňov

RAMALLÁH/JERUZALEM - Manželka väzneného palestínskeho predáka Marwána Barghútího požiadala listom pápeža Františka, aby intervenoval v prospech palestínskych väzňov v izraelskom väzení, ktorí držia protestnú hladovku.

slovakia

left justify in out

Ako informoval izraelský denník Jediot achronot, Fadwá Barghútíová pápeža vyzýva, aby sa palestínskych väzňov verejne zastal, pretože "sloboda a dôstojnosť sú právom daným od Boha a žiadna skupina ľudí by iným tieto práva nemala upierať."

 

Palestínska aktivistka ďalej na pápeža apeluje, aby konal, "kým nie je neskoro".

 

Hladovka palestínskych väzňov v izraelských väzniciach sa začala 17. apríla. Jej vodcom je práve Barghútí, ktorý si vo väzení odpykáva päť doživotných trestov za svoju rolu pri vraždách Izraelčanov počas druhej palestínskej intifády.

 

Izraelská väzenská služba informovala, že hladovku drží 894 palestínskych väzňov. Palestínske úrady však tvrdia, že ich je vyše 1000.

 

V izraelských väzniciach je momentálne zadržiavaných asi 6500 Palestínčanov. Asi 500 z nich je v tzv. administratívnej väzbe, v ktorej sú osoby držané bez obvinenia "z bezpečnostných dôvodov"; väzba trvá šesť mesiacov a môže byť neobmedzene predlžovaná.

 

Hladovkári v izraelských väzniciach chcú dosiahnuť lepšie podmienky, konkrétne viac kontaktov s príbuznými a ukončenie praxe zadržiavania bez súdu.

 

Palestínski väzni vyhlasujú protestné hladovky pomerne často, ale veľmi zriedka sa ich k nej pripojí taký počet ako teraz. Izraelské vedenie s hladovkármi odmieta rokovať. Izraelský minister pre verejnú bezpečnosť Gilad Erdan označil palestínskych hladovkárov za "teroristov a uväznených vrahov".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies