Manželka páchateľa útoku v Nice je opäť na slobode

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 15:00 • 2 min
Manželka páchateľa útoku v Nice je opäť na slobode

NICE - Manželku muža tuniského pôvodu, ktorý spáchal vo štvrtok spáchal teroristický útok vo francúzskom Nice, prepustili dnes po dvoch dňoch na slobodu. Agentúra DPA o tom informuje s odvolaním sa na zdroje z francúzskeho ministerstva spravodlivosti citované agentúrou AFP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ďalších šesť osôb podozrivých v súvislosti s touto udalosťou zostáva vo vyšetrovacej väzbe. Manželku 31-ročného páchateľa Mohameda Lahouaieja Bouhlela (Muhammada Lahwajidža Búhlála), ktorý sa dlhodobo zdržiaval v Nice a pri útoku ho usmrtila polícia, zatkli v piatok. Dvojica však bola v rozvodovom konaní a žila odlúčene.


Štvrtkový útok, pri ktorom Bouhlel vošiel nákladným autom medzi davy ľudí oslavujúcich francúzsky národný sviatok na hlavnej promenáde v Nice, si vyžiadal najmenej 84 mŕtvych. Francúzske ministerstvo zdravotníctva uvádza, že po aktualizácii údajov narástol počet zranených na 303, zatiaľ čo predtým sa odhadoval na približne 200. Hospitalizovaných je stále 121 ľudí vrátane 26 v kritickom stave, medzi ktorými je päť detí.


Podľa DPA sa objavili v médiách aj informácie, že Bouhlel v dňoch pred útokom prechádzal miestami, kde ho následne uskutočnil, vybral všetky peniaze zo svojho bankového účtu, predal auto a zveril sa tiež blízkym osobám, že sa z neho stal radikál. Britský bulvárny denník The Daily Mail zverejnil rozhovor s bratom útočníka, ktorý tvrdí, že Bouhlel pred svojím činom poslal príbuzným v Tunisku približne 100.000 eur.


Bouhlel tiež údajne poslal jednému z momentálne už zadržaných mužov SMS, v ktorej požadoval "viac zbraní".
Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve v sobotu vyhlásil, že Bouhlel sa pravdepodobne zradikalizoval veľmi rýchlo, pričom zatiaľ nie je jasné, či koordinoval svoje kroky s teroristickou skupinou Islamský štát (IS), ktorá ho v zverejnenom vyhlásení označila za svojho "vojaka". Analytici upozorňujú, že IS si zvykne prisvojovať takýchto útočníkov aj v prípadoch, ak neboli predtým v kontakte, ale daná osoba iba deklarovala vernosť vodcovi tejto organizácie Abú Bakrovi Baghdádímu.


Francúzsky premiér Manuel Valls v rozhovore pre nedeľník Journal du dimanche, z ktorého cituje agentúra AP, pripustil, že IS môže byť zodpovedný za útok v Nice, a varoval, že "terorizmus bude ešte dlho súčasťou našich každodenných životov".


Cazeneuve tiež v sobotu vyzval "všetkých francúzskych vlastencov", aby sa v prípade záujmu stali príslušníkmi záložných operačných zložiek polície, ktorých má Francúzsko v súčasnosti približne 12.000.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies