Manželka na pohrebe Miloslava Ransdorfa nepriamo obvinila KSČM z jeho dlhov

NETKY.SK • 30 Január 2016, 08:53 • 2 min
Manželka na pohrebe Miloslava Ransdorfa nepriamo obvinila KSČM z jeho dlhov

PRAHA - Do krematória v pražskej štvrti Strašnice sa dnes prišlo okolo 400 ľudí rozlúčiť so zosnulým českým komunistickým europoslancom Miloslavom Ransdorfom. Nezvyčajne otvorený smútočný prejav predniesla politikova manželka Vlasta, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Ransdorf náhle zomrel minulý týždeň vo veku 62 rokov. Zosnulému manželka vyčítala, že nikdy nemal inštinkt na ľudí, ktorými sa obklopil. Jej rozlúčkový príhovor bol zrejme určený predovšetkým vedeniu KSČM. To nepriamo obvinila, že je zodpovedné za jeho dlhy z kampaní. Politikovi pre dlhy dokonca pred určitým časom hrozila exekúcia majetku, rodina sa preto vzdala dedičstva.


"Nikdy by som nežiadala o finančnú pomoc, keby si v prospech strany neožobráčil vlastnú rodinu," dodala manželka. Pohreb zaplatila práve KSČM (Komunistická strana Čiech a Moravy).


Manželka zopakovala, že chce prešetriť okolnosti Ransdorfovho úmrtia. Prípadom sa už zaoberá polícia, uviedol portál Novinky.cz.


Medzi smútočnými hosťami v krematóriu bolo veľa politikov, napríklad minister priemyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), poslankyňa Marta Semelová (KSČM), šéf KSČM Vojtěch Filip, Jiří Dolejš či Ransdorfov náhradník v europarlamente Jaromír Kohlíček. Objavila sa tam tiež herečka Jaroslava Hanušová, známa ako Jaruš z televíznej estrády Možno príde aj kúzelník.


Šéf KSČM Filip uviedol, že Ransdorf mal veľký rozhľad, ktorý mu mnoho ľudí závidelo.


Mládek povedal, že má na zosnulého tie najlepšie spomienky z 80. rokov minulého storočia z prognostického ústavu, kde vedomosťami vyvolával obdiv u mladších kolegov.


Kohlíček poukázal na Ransdorfove jazykové znalosti - ovládal 20 jazykov.
Podľa podpredsedu KSČM Dolejša bol zosnulý "veľký mozog, rozporná osobnosť. Vyčnieval z davu, a preto sa často stával terčom."


Bývalý predseda komunistov Miroslav Grebeníček uviedol, že v Ransdorfových politických postojoch sa odrážala "obrovská erudícia v oblasti filozofie a histórie". "Pre politiku ho bola skoro škoda. Keby zostal na akademickej pôde, určite by bol ctihodným profesorom a určite by nemal toľko zložitostí v živote, do akých sa práve prostredníctvom politiky dostal," dodal.


Ransdorf bol nedávno aktérom kauzy ohľadom miliónov eur, ktoré boli uložené údajne vo švajčiarskej banke, a spolu s ďalšími mužmi zo Slovenska bol v tejto súvislosti aj zadržaný. Klient zürišskej banky Vladimír Huněk, ktorý bol už skôr odsúdený za podvody, skupine mužov poskytol dokumenty, podľa ktorých zdedil stámilióny eur. Tvrdil, že peniaze blokuje švajčiarska banka.


Ransdorf sa bránil, že chcel len sprostredkovať komunikáciu medzi bankou a Huněkom, a odmietal, že by sa stal obeťou podvodu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies