Manželia predávali tajné vojenské informácie. Ukryli ich na nezvyčajných miestach

NETKY.SK • 11 Október 2021, 08:05 • 2 min
Manželia predávali tajné vojenské informácie. Ukryli ich na nezvyčajných miestach

WASHINGTON - Muž pracoval ako jadrový inžinier pre americké námorníctvo. Vďaka dokumentom, ku ktorým mal prístup, si zarobili desaťtisíce dolárov.

slovakia

left justify in out

Americký manželský pár zatkli pre podozrenie zo špionážeAmerické ministerstvo spravodlivosti v nedeľu oznámilo, že manželia predávali takmer rok tajné plány amerických ponoriek na jadrový pohon agentovi Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), o ktorom sa domnievali, že zastupuje zahraničnú vládu. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. 

 

img

 

Jonathan Toebbe (42) pracoval od roku 2012 ako jadrový inžinier pre americké námorníctvo. Vďaka svojmu zamestnaniu mal prístup k tajným údajom o ponorkách na jadrový pohon, ktoré s manželkou Dianou (45) predali za kryptomenu v celkovej výške približne 100 000 dolárov.

 

Prečítajte si tiež: Kampaň na ruský spôsob: alkohol vymieňajú za potraviny

 

Muž poslal prvý súbor s tajnými údajmi v apríli 2020 bližšie nešpecifikovanej zahraničnej vláde a požiadal ju, aby ho odovzdala vojenskej tajnej službe. Predstavitelia tejto krajiny však v decembri kontaktovali FBI,   agenti ktorého sa s inžinierom skontaktovali a predstavili sa mu ako zástupcovia zahraničnej vlády.

 

img

 

Manželia následne od júna 2021 odovzdali agentovi FBI v utajení tri pamäťové karty s informáciami o jadrových ponorkách triedy Virginia, ktoré stoja približne 3 miliardy dolárov za kus a v prevádzke majú byť najmenej do roku 2060. Ukryli ich napríklad v sendviči s arašidovým maslom alebo v balíčku žuvačiek, ktoré nechali na vopred dohodnutých miestach.

 

S manželmi žijúcimi v štáte Západná Virgínia sa bude prvé súdne pojednávanie konať v utorok. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona