Manželia našli zakopané zlaté mince v hodnote 10 miliónov dolárov!

NETKY.SK • 26 Február 2014, 06:47 • 2 min
Manželia našli zakopané zlaté mince v hodnote 10 miliónov dolárov!

SAN FRANCISCO - Kalifornský manželský pár narazil na skrýšu so zlatými mincami v hodnote desať miliónov dolárov, ktoré boli zahrabané v záhrade za ich domom. Informoval o tom dnes denník San Francisco Chronicle, ktorý citovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Manželia, ktorí si želajú zostať v anonymite, našli americké mince z 19. storočia, keď sa vlani prechádzali so psom po svojom pozemku. Všimli si pritom, ako zo zeme vyčnieval vrch zhrdzavenej plechovky, ktorú následne vykopali a vzali domov.
      

Keď zistili, čo je vo vnútri plechovky, vrátili sa na miesto a vykopali ešte ďalších sedem plechoviek. V ôsmich nádobách bolo celkovo 1427 mincí. Ide o najväčší nález svojho druhu v dejinách Spojených štátov, uviedol zmienený denník.
      

Snaha vypátrať, kto mince zakopal, bola bezvýsledná. Je však zrejmé, že patrili niekomu, kto sa zúčastnil kalifornskej zlatej horúčky, ktorá sa začala okolo roku 1845 po tom, čo sa v tamojších horách Sierra Nevada našlo zlato.
      

Mince pochádzajú z rokov 1847-1894 a mnohé z nich vyzerajú neopotrebovane, akoby nikdy neboli v obehu. Ich nominálna hodnota je 28.000 dolárov, ale podľa očakávania sa na plánovanej májovej dražbe predajú za vyše desať miliónov dolárov, píše denník San Francisco Chronicle s odvolaním sa na posudok numizmatikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies