Manžel princeznej Cristiny tvrdí,že účtovníctvo podozrivej nadácie overoval dvor

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 15:37 • 2 min
Manžel princeznej Cristiny tvrdí,že účtovníctvo podozrivej nadácie overoval dvor

MADRID - Manžel španielskej princeznej Cristiny, ktorý je spoluobžalovaný z daňových podvodov v charitatívnej nadácii Nóos, dnes na súdnom pojednávaní vyhlásil, že predstavitelia kráľovského dvora dohliadali na daňové záležitosti jeho manželky a boli informovaní o obchodných operáciách v nadácii.

slovakia

left justify in out

Iňaki Urdangarín povedal, že nikdy neprijal žiadne rozhodnutie týkajúce sa nadácie bez toho, aby ho predtým neprekonzultoval s jedným zo zamestnancov kráľovského paláca, ktorý mal na starosti Cristinine záležitosti. Dodal, že ďalší zamestnanec dvora mal na starosti dohľad nad Cristininým daňovými povinnosťami.


Dnešná Urdangarínova výpoveď sa zhoduje s výpoveďou spoluobžalovaného Diega Torresa, ktorý súdu minulý týždeň oznámil, že nezisková nadácia Noos pravidelne predkladala svoje účtovníctvo na schválenie právnikovi kráľovského paláca, ako aj daňovým inšpektorom. Torres a Urdangarín boli svojho času zakladateľmi nadácie Noos.


Po dnešnom Urdangarínovom svedectve bude nasledovať výpoveď ďalšieho obžalovaného a po ňom pred súd predstúpi princezná Cristina. Infantka čelí v procese, ktorý sa začal 11. januára, dvom obvineniam z daňových podvodov v súvislosti so svojou činnosťou v nadácii Nóos. Je tak vôbec prvým členom španielskej kráľovskej rodiny od obnovenia monarchie v roku 1975, ktorý sa zodpovedá z trestného činu. V prípade, že súd uzná jej vinu, hrozí jej osem rokov väzenia.


Urdangarín opakovane vyhlasuje, že nemal nič spoločné s fakturáciami v nadácii Noos. Uplynulý piatok sa vyjadril, že to "nebola jeho práca". Vo výpovedi uviedol, že si nie je vedomý alebo si nespomína na mnohé z faktov uvádzaných v spise obžaloby.


Urdangarín je obvinený zo sprenevery približne šiestich miliónov eur verejných financií prostredníctvom uvedenej nadácie, za čo preňho obžaloba žiada až 20 rokov väzenia.


Kráľ Filip VI. v súvislosti s touto kauzou odobral svojej 50-ročnej sestre titul vojvodkyne z Palmy de Mallorca. Infantka Cristina je v poradí šiestou v línii následníctva na španielsky trón.


Médiami ostro sledovaná kauza bola zrejme aj jedným z dôvodov abdikácie kráľa Juana Carlosa v prospech svojho jediného syna Felipeho, ktorý na trón nastúpil v roku 2014.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona