Manuel Rosales je na slobode

NETKY.SK • 1 Január 2017, 08:48 • 2 min
Manuel Rosales je na slobode

CARACAS - Venezuelské úrady prepustili na slobodu bývalého prezidentského kandidáta a opozičného lídra Manuela Rosalesa spolu s ďalšími piatimi študentskými aktivistami, ktorí boli zadržiavaní od roku 2014.

slovakia

left justify in out

Rosalesa, súpera medzičasom zosnulého Huga Cháveza vo voľbách z roku 2006, zatkli v októbri 2015 pre obvinenia z korupcie po tom, ako sa vrátil z peruánskeho exilu. Mladých aktivistov zadržali v tom istom roku počas demonštrácií za zosadenie venezuelského prezidenta Nicolása Madura, informovala v noci nadnes britská spravodajská stanica BBC.

Opozícia tvrdí, že za mrežami zostáva približne 100 ďalších aktivistov. Rosales, bývalý guvernér štátu Zulia a člen malej politickej strany Nová éra (UNT), utiekol do Peru v roku 2009 pre obvinenia z korupcie, ktoré boli podľa neho politicky motivované. Jeho prepustenie požadoval od vlády venezuelský disent.

Krajina zápasí s vážnou ekonomickou krízou, z ktorej opozícia viní zlyhávajúcu socialistickú politiku Cháveza a jeho nástupcu Madura. Ten čelí silnejúcej nespokojnosti s riadením krajiny aj v radoch obyvateľstva.

V októbri úrady zamedzili referendu o odvolaní vlády. V novembri sa zasa neuskutočnili Vatikánom sprostredkované rozhovory po tom, ako na ne neprišli zástupcovia vlády ani opozície. Hoci sa opozičné sily usilujú o zosadenie Madura, predpokladá sa, že prezident zostane vo svojom úrade až do skončenia mandátu v roku 2019.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona