Manning: Som žena, volajte ma Chelsea

NETKY.SK • 22 August 2013, 17:28 • 2 min
Manning: Som žena, volajte ma Chelsea

WASHINGTON - Americký vojak Bradley Manning, ktorého v stredu súd poslal na 35 rokov do väzenia za únik tajných dokumentov, sa považuje za ženu a chce preto vystupovať pod novým menom Chelsea Manningová. Čerstvý odsúdenec to uviedol vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok prečítali v prítomnosti jeho advokáta Davida Coombsa vo vysielaní televíznej stanice NBC.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťpäťročný Manning podľa Coombsa zámerne čakal s priznaním až do skončenia svojho procesu, aby neodvádzal pozornosť od jeho podstaty. Už počas neho však zazneli tvrdenia, že počas pôsobenia v Iraku musel zápasiť s "homosexualitou".

"Keďže vstupujem do novej etapy môjho života, chcem, aby všetci poznali moje skutočné ja," uvádza sa v zverejnenom vyhlásení. "Som Chelsea Manningová, som žena... Vzhľadom na to, ako sa cítim a ako som sa cítila už od detstva, chcem čo najskôr začať s hormonálnou terapiou." Doterajší muž však už teraz žiada svoje okolie, aby sa o ňom zmieňovalo pod novým menom a používalo zámená ženského rodu.

Vojenský tribunál na základni Fort Meade pri Washingtone v stredu rozhodol, že vojak uznaný vinným zo špionáže a ďalších zločinov strávi vo väzení 35 rokov. Následne by mal byť zbavený hodností a prepustený z armády. Očakáva sa, že väzenský trest si odpyká na základni Fort Leavenworth v Kansase, kde strávil väčšinu času po zadržaní v Iraku pred vyše troma rokmi. Advokát Coombs ešte v stredu potvrdil, že Manning požiada prezidenta Baracka Obamu o milosť. Predmetom ostro sledovaného procesu bolo zverejnenie tajných vojenských správ a depeší amerických diplomatov, ktoré Manning odovzdal skupine WikiLeaks.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona