Manning odovzdal tajomstvá bin Ládinovi, tvrdí prokuratúra

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 10:19 • 2 min
Manning odovzdal tajomstvá bin Ládinovi, tvrdí prokuratúra

FORT MEADE - Americký vojak Bradley Manning odovzdal tajné vojenské informácie priamo do rúk najhľadanejšieho teroristu sveta Usámu bin Ládina. Tvrdí to prokuratúra v procese, v ktorom Manning čelí obvineniu z poskytovania tajných dokumentov webovej stránke WikiLeaks. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Súd sa začal v pondelok na základni Fort Meade v americkom štáte Maryland tri roky po zatknutí 25-ročného Manninga. Ten sa priznal, že serveru WikiLeaks poskytol tajné vojenské dokumenty o vojnách v Iraku a Afganistane a tajné depeše amerických diplomatov. Hrozí mu za to 20 rokov väzenia. Armáda sa však snaží presadiť oveľa závažnejšie obvinenia, ako je napomáhanie nepriateľovi, za čo môže dostať tento bývalý spravodajský analytik doživotie.

Prokurátori v tejto súvislosti oznámili, že predložia dôkazy súvisiace s bin Ládinom, bývalým šéfom al-Káidy, ktorého pred dvoma rokmi zlikvidovalo v Pakistane americké komando. Bin Ládin údajne požiadal a aj dostal od iného člena al-Káidy správy o bojoch v Afganistane a depeše americkej diplomacie, ktoré zverejnil portál WikiLeaks.

Podľa americkej vlády tento krok ohrozil cenné vojenské a diplomatické zdroje a okrem iného naštrbil vzťahy Spojených štátov s inými krajinami.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies