Manning je zradca a nebezpečný anarchista, tvrdí prokuratúra

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 10:09 • 2 min
Manning je zradca a nebezpečný anarchista, tvrdí prokuratúra

FORT MEADE, Maryland - Americký vojak Bradley Manning podozrivý z odovzdania tajných dokumentov aktivistom z projektu WikiLeaks je "anarchista" a "zradca".

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok to na pojednávaní vojenského súdu vo Fort Meade uviedla prokuratúra. Podľa obžaloby Manning "pomáhal nepriateľovi" a v jeho prípade nejde o žiadneho idealistu tak, ako sa to predtým snažili vykresliť jeho obhajcovia. "Nebol to skúšaný mladík, bol to odhodlaný vojak s vedomosťami, schopnosťami a odhodlaním uškodiť Spojeným štátom," vyhlásil hlavný prokurátor major Ashden Fein.

Proces pokračuje po skončení dlhoročného vypočúvania, počas ktorého sa Manninga pýtali na detaily toho, akým spôsobom sa mu podarilo získať asi štvrť milióna tajných dokumentov. Manningovi právni zástupcovia tvrdili, že ich klient bol vo vyšetrovacej väzbe terčom zlého zaobchádzania. Súd to uznal a v prípade odsúdenia mu skráti trest o 112 dní. Za mrežami by po svojom priznaní mohol stráviť 20 rokov, ak ho však uznajú vinným aj zo zločinov, v ktorých vinu odmieta, vo väzení strávi zvyšok života. 

Manning, ktorý slúžil ako vojenský analytik v Iraku, je obvinený z neoprávneného získania dôverných depeší ministerstva zahraničných vecí USA. Tie mal následne poskytnúť portálu WikiLeaks, ktorý ich zverejnil na svojich stránkach. Depeše obsahovali najrôznejšie vyjadrenia o svetových lídroch a ďalšie citlivé informácie, ktoré vyvolali rozruch v diplomatickej komunite.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona