Maňka: Správcovské spoločnosti vytvorili nemorálne pravidlá

NETKY.SK • 17 Január 2015, 14:30 • 2 min
Maňka:  Správcovské spoločnosti vytvorili nemorálne pravidlá

BRATISLAVA - Honba dôchodkových správcovských spoločností za ziskom bola podľa europoslanca Vladimíra Maňku (Smer-SD) taká silná, že umožnila vytvoriť nemorálne pravidlá, ktoré dovolili do systému vstúpiť ľuďom, pre ktorých tento krok od začiatku bol nezmyselný a pre státisíce ľudí dopredu stratový.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes v rozhovore pre agentúru SITA, prvá vláda Roberta Fica vysvetlila ľuďom, že ak v systéme zostanú, budú mať nižšie dôchodky. „Dala týmto ľuďom možnosť zo systému odísť. Klamlivá propaganda niektorých pravicových politikov i dôchodcovských spoločností ľudí presvedčila, aby tam zostali,“ upozornil Maňka.

 

Slovensko pri zavedení II. dôchodkového piliera bolo podľa Maňku krajinou, kde malo byť každému priemernému ekonómovi jasné, že ekonomika Slovenska z princípu a filozofie Európskej únie bude dobiehať vyspelé krajiny. „To znamená, že priemerný ekonomický rast v najbližších minimálne 20 rokoch bude vyšší, ako vo vyspelých štátoch. Znamená to aj to, že tento ekonomický rast sám o sebe spôsobí, že ľuďom v I. dôchodkovom pilieri budú rásť dôchodky rýchlejšie, ako v II. pilieri,“ zdôraznil europoslanec.

 

Maňka pripomenul, že vzorom pre Slovensko bolo Chile. „V Chile aj pred reformou v roku 1981 prispôsobovali "mocní" zákony a pravidlá tomu, čo im najviac vyhovovalo. Napríklad vek odchodu do dôchodku pre zamestnancov bánk bol 45 rokov, ale pre roľníkov a poľnohospodárskych pracovníkov 65 rokov. Vlastný režim mali napríklad aj zamestnanci dostihových dráh,“ upozornil Maňka s tým, že nový dôchodkový systém v Chile bol založený na silnej motivácii ľudí, aby do neho dobrovoľne vstúpili. „Napríklad suma odvodov na dôchodkové sporenie od začiatku bola odpočítateľnou položkou z daňového základu pre daň z príjmov fyzických osôb a to motivovalo ľudí do systému vstúpiť,“ zdôraznil.

 

Europoslanec tiež pripomenul, že zo Slovenska do Chile cestovala skupina politikov, ktorí po návrate ovplyvnila zavedenie podobného systému aj u nás. „Na Slovensku vznikli dôchodcovské správcovské spoločnosti, ktoré sa doslova bili o klientov a rôznymi marketingovými ťahmi si ich kupovali,“ vyhlásil. V októbri roku 2005 vystúpil podľa Maňku v Európskom parlamente Ricardo Lagos, vtedajší prezident Chile. „Výraznú časť jeho vystúpenia tvorila kritika dôchodkového systému vo vlastnej krajine. Hovoril, že v Chile tento systém fungoval dovtedy, kým nezačali vyplácať dôchodky. Dôrazne upozorňoval, že dôchodkový systém, z ktorého čerpalo skúsenosti aj Slovensko, je zlý a poškodzuje ľudí,“ dodal Maňka.

 

Dôchodky z druhého piliera budú po 1. januári tohto roka ľuďom vyplácať Allianz - Slovenská poisťovňa, poisťovňa Union a poisťovňa Generali. Všetky tri poisťovne už dostali od Národnej banky Slovenska licenciu na vyplácanie dôchodkov z druhého piliera. Ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku od životných poisťovní dostane sporiteľ cez centrálny elektronický ponukový systém, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona