Maňka: Som za to, aby sa Grékom zjemnili podmienky, ale nie za odpustenie dlhu

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 14:36 • 2 min
Maňka: Som za to, aby sa Grékom zjemnili podmienky, ale nie za odpustenie dlhu

BRATISLAVA - Grécko sa musí vydať cestou reforiem. Ak sa v krajine správne nastavia ekonomické parametre, krajina sa môže postaviť na nohy. Počas dnešnej diskusie v Európskom informačnom centre v Bratislave to konštatoval europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Európska únia chce Grécku aj z Junckerovho balíčka pomôcť výraznou sumou na financovanie dobrých projektov. My tlačíme na to, aby boli každé dva mesiace vypočutia v Európskom parlamente, kde chceme rozpitvať to, čo sa v Grécku deje. Ja som za to, aby sa Grékom zjemnili podmienky, ale nie som za to, aby sa Grécku odpustil dlh. Ten musia splatiť," poznamenal Maňka.
     

Zároveň pripomenul, že Gréci majú najväčšiu sivú ekonomiku v rámci krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). "Viac ako 22 % peňazí sa stráca bohviekde v Grécku. Ďalšia vec, Gréci mali prehnané platy. Oni ich mali často vyššie ako Nemci. Mali kožiarsky priemysel a ďalšie druhy priemyslov, ktoré im padli, lebo neboli konkurencieschopné, mali príliš veľké náklady," poznamenal Maňka.
     

Dlh Grécka je v súčasnosti neudržateľný, a preto je europoslanec presvedčený, že Grécko musí ísť cestou reforiem. "Ekonómovia strašia, že keď sa im zdvihne daň z pridanej hodnoty, tak že to zabije celý biznis. Potraviny a jedlo v Grécku boli lacné. Keď niekto zdvihne DPH, tak to nezničí cestovný ruch. Podstatné je to, aby parametre nastavili dobre a aby ich dodržiavali. Možno by mali odkopírovať aj slovenskú lotériu, že by svoju ekonomiku očistili od daňových únikov," uviedol Maňka.
     

Pripomenul tiež, že predchádzajúca vláda v krajine dosiahla primárny prebytok v rozpočte Grécka. "Tam ukázali, že sa to dá, aj keď to nebolo pre nich jednoduché. Potom prišiel niekto a nasľuboval hory-doly," konštatoval Maňka.
     

Europoslanec bol prekvapený, keď grécky premiér Alexis Tsipras v Bruseli pristúpil na podmienky eurozóny výmenou za tretí záchranný balík. Súčasná vláda totiž od začiatku odmietala šetrenie. "Sami si asi zanalyzovali, že to bude pre Grécko lepšia cesta," poznamenal Maňka.
     

Podľa jeho slov dôležitú úlohu má v súčasnosti aj tamojší premiér Alexis Tsipras. "Bude to mať veľmi ťažké. Je potrebné, aby Tsipras nejako stmelil grécky národ, aby začali bojovať," dodal Maňka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies