Maňka sa stal členom zmierovacej komisie k eurorozpočtu

NETKY.SK • 9 November 2014, 13:25 • 2 min
Maňka sa stal členom zmierovacej komisie k eurorozpočtu

BRATISLAVA - Europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) sa stal jedným z tých, ktorí majú vyrokovať dohodu o budúcoročnom rozpočte Európskej únie. Maňka sa stal členom vyjednávacieho tímu Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

V minulom volebnom období bol Maňka spravodajcom Európskeho parlamentu pre rozpočet EÚ. „V zmierovacom konaní sa budem snažiť o dosiahnutie dohody medzi Európskym parlamentom a Radou pre rozpočet 2015,“ povedal Maňka pre agentúru SITA. V záujme dosiahnutia dohody na spoločnom znení sa podľa Maňku zvolá Zmierovací výbor, ktorý je povinný predložiť svoju pozíciu do 21 dní. Spoločné znenie musí následne do 14 dní potvrdiť, alebo nezamietnuť Parlament a Rada. V opačnom prípade musí Komisia predložiť nový návrh rozpočtu a celý proces sa začne od začiatku. Ak na začiatku rozpočtového roka nie je prijatý žiadny rozpočet, uplatňuje sa systém tzv. dočasných dvanástin až do prijatia nového rozpočtu.

 

Podľa Maňku rozpočet EÚ v budúcnosti nemôže byť závislý od toho, či si Rada plní svoje záväzky, alebo nie. „Potrebujeme vytvoriť inteligentný európsky rozpočet, ktorý Európskej únii poskytne vlastné zdroje na dosiahnutie jej ambícií bez toho, aby sa zvýšila celková daňová záťaž na obyvateľov,“ zdôraznil. Európsky parlament a vlády členských štátov zoskupené v Rade EÚ majú do 17. novembra čas, aby v rámci zmierovacieho konania dosiahli kompromis o rozpočte na rok 2015. Kompromis, ktorý vzíde zo zmierovacieho konania, bude koncom novembra ešte podrobený plenárnemu hlasovaniu v Parlamente.

 

Európska komisia predstavila svoj návrh rozpočtu na rok 2015 v júni tohto roku. Členské štáty v ňom následne urobili škrty, s ktorými ale nesúhlasí Európsky parlament. „Európsky parlament prijal v októbri stanovisko, v ktorom zvrátil škrty navrhované Radou. Parlament okrem toho požaduje dodatočné prostriedky na financovanie prioritných oblastí, vrátane podpory pre malé a stredné podniky, výskum a vzdelávanie,“ povedal Maňka.

 

Nedostatok finančných prostriedkov v predchádzajúcich rozpočtoch má na svedomí nedoplatky vo výške 26 miliárd eur. „Parlament chce preto najprv dosiahnuť dohodu o návrhu opravného rozpočtu na rok 2014 a až potom rokovať o rozpočte na rok 2015 . EÚ má schválenú stratégiu, ale neposkytuje na jej plnenie dostatok rozpočtových zdrojov. Za všetko hovorí 26 miliárd eur nezaplatených faktúr a toto číslo rastie... Ohrozujeme dôveryhodnosť spoločnej Európy,“ dodal europoslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies