Maňka: Pozvanie Putina aj rozhodnutie nepozvať Kotlebu na oslavy 70. výročia SNP bolo správne

NETKY.SK • 26 August 2014, 14:50 • 2 min
Maňka: Pozvanie Putina aj rozhodnutie nepozvať Kotlebu na oslavy 70. výročia SNP bolo správne

BRATISLAVA - Rozhodnutie bývalého slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča pozvať na oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) do Banskej Bystrice Vladimíra Putina bolo správne.

slovakia

left justify in out

A správne bolo aj rozhodnutie riaditeľa banskobystrického Múzea SNP Stanislava Mičeva nepozvať na oslavy súčasného predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu, aj keď to znamená porušenie protokolu. V dnešnej diskusnej relácii na portáli Teraz.sk to vyhlásil bývalý predseda BBSK, europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD).

     

"Vrátim sa k oslavám spred dva a pol mesiaca, kedy si 6. júna vo Francúzsku pripomínali vylodenie spojeneckých vojsk v Normandii. Pozvali tam aj prezidenta Ruskej federácie, pána Putina," pripomenul Maňka. „História hovorí jasne, niečo sa v minulosti stalo. Keby nebolo Sovietskeho zväzu, bez Rusov by táto vojna dopadla úplne inak. Myslím si, že prezident každého štátu by pána Putina na tento typ osláv pozval,“ zdôraznil Maňka. 
     

„Keď sa pýtate ľudí, vždy majú na to rôzne názory. Jedni vedia veľmi dobre odôvodniť, prečo ho pozvať a druhí, prečo ho nepozvať. Ale história je jednoznačná. Musíme si ju pripomínať, a tí, čo sa vtedy pričinili o záchranu ľudstva, na takéto oslavy patria,“ dodal.
     

Maňka sa podľa vlastných slov zúčastňoval na oslavách SNP každoročne, či už ako primátor, poslanec Národnej rady SR, europoslanec, alebo predseda BBSK. „Ako župan som štyri roky vítal všetkých hostí, pána prezidenta, vládu, veľvyslancov a ďalších zahraničných hostí. Je to úloha hostiteľa, ktorý je v tomto kraji občanom číslo jedna,“ vysvetľuje Maňka. 
     

Ak by sa tejto úlohy zhostil Marian Kotleba, podľa Maňku by nemal koho vítať. „Keby tam bol pán Kotleba a keby o tom vedeli veľvyslanci, už dali pánovi Mičevovi jasne najavo, že by sa nezúčastnili. Bolo by to bez hostí. Ale pochybujem, že keby bol pozvaný, prišiel by a vítal hostí,“ dodal. 
     

Marian Kotleba podľa neho napríklad ignoroval kladenie vencov zo strany poslancov župného zastupiteľstva v Kremničke. „Bola to masová vražda, medzi iným aj šesťdesiatich detí. Niekto môže pochybovať o tom, či bolo SNP namieste a diskutovať o tom, ale keď nie je schopný ani tú kytičku položiť a vykašle sa na to, tak už je to jeho filozofia,“ vyhlásil Maňka.
     

V Banskobystrickom kraji, na Slovensku, aj v celej Európskej únii podľa neho stále existujú tendencie k fašizmu. „Keď pred viac ako deväťdesiatimi rokmi založili v Nemecku fašistickú stranu, bolo v nej sedem ľudí, ten siedmy bol Adolf Hitler a všetci sa z nej smiali. Nakoniec z toho vzniklo najväčšie zlo v dejinách planéty,“ zdôraznil Maňka.
     

V diskusii POLITIKA Tu a teraz rozprával o finančnom pozadí SNP, internetových stránkach zameraných proti povstaniu, ale aj o svojej prehre v posledných regionálnych voľbách a súčasnom stave Banskobystrického samosprávneho kraja. „Niekedy, bohužiaľ, možno ľudia musia zistiť, ako to je na vlastnej koži,“ povedal na margo súčasného vedenia BBSK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona