Maňka: Odopretie eurofondov problémovým štátom je nepredstaviteľné

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 15:26 • 2 min
Maňka: Odopretie eurofondov problémovým štátom je nepredstaviteľné

BRUSEL – Za ťažko vykonateľný a nespravodlivý označil slovenský europoslanec Vladimír Maňka nemecký zámer, aby členovia EÚ nedodržiavajúci zásady právneho štátu prišli o peniaze zo štrukturálnych fondov Únie. Richard Sulík to zas považuje za veľký zásah do suverenity členských štátov.

slovakia

left justify in out

V nemeckom vládnom dokumente, ktorý tento týždeň unikol do médií, Berlín hľadá cestu, ako by mohla Európska komisia podmieniť prijímanie kohéznych fondov EÚ dodržiavaním základných princípov právneho štátu.

 

Vladimír Maňka, niekdajší predseda rozpočtového výboru Európskeho parlamentu (EP), to nepovažuje za reálne. "Ja si to neviem vôbec predstaviť a myslím si, že to bude problém. Ja vidím hlavnú ideu v tom, že Nemecko má voľby a jednotlivé strany hľadajú veci, ktoré by im mohli zvýšiť popularitu," uviedol.

 

Maňka poukázal na to, že spory medzi členskými štátmi s Úniou pre ich vnútropolitické kroky trvajú mesiace i roky, čím by sa výrazne oddialilo aj zvažované odopretie európskych fondov.

 

"My nechceme trestať žiadny štát za to, že jeho vláda alebo parlament urobí nejakú chybu. Musíme ale ten štát dotlačiť, ak urobil chybu, aby ju napravil," vyhlásil slovenský europoslanec s tým, že pre pochybenie vlády by nemali o eurofondy prísť bežní občania daného štátu. Tiež vyjadril obavu, že podobné sankčné opatrenia by mohli vniesť vietor do plachiet extrémistických a protieurópskych politických strán.

 

Proti návrhu na odopieranie eurofondov za nedodržiavanie princípov právneho štátu sa vyjadril aj europoslanec Richard Sulík. "Vnímam to ako silný zásah do suverenity tých štátov," vyhlásil dodávajúc, že tento spôsob finančných trestov by bol precedensom.

 

Berlínom navrhované opatrenie by mohlo zasiahnuť napríklad Poľsko, ktorému EK vyčíta, že reformovalo poľský ústavný súd bez rešpektovania zásad právneho štátu a odmieta uviesť do funkcie ústavných sudcov vymenovaných predošlou vládou. Varšava sa s Bruselom sporí už viac ako rok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies