Maňka: Je dobré, že Fico na pôde EP uviedol niektoré veci na pravú mieru

NETKY.SK • 6 Október 2015, 07:41 • 2 min
Maňka: Je dobré, že Fico na pôde EP uviedol niektoré veci na pravú mieru

ŠTRASBURG/BRATISLAVA - V utorok zasadne v Európskom parlamente (EP) výbor politickej skupiny socialistov a demokratov (S&D), ktorý spolu so šéfmi národných delegácií socialistov posúdi dnešné vystúpenie premiéra SR Roberta Fica na pôde zákonodarného zboru EÚ, ktoré bolo zamerané na niektoré otázky spojené s migračnou krízou. Vedenie S&D zároveň prijme odporúčanie pre Stranu európskych socialistov (SES) ohľadom členstva Smeru-SD v tejto politickej rodine.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom slovenský europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD), ktorý je šéfom štvorčlennej slovenskej delegácie v druhej najväčšej politickej frakcii EP. Je dobré, zdôraznil Maňka, že Fico prišiel na stretnutie s europoslancami z S&D, ktoré sám inicioval, pričom mu táto frakcia okamžite vyšla v ústrety.

 

"Hodinu sme diskutovali o tom, ako to je s migrantmi a solidaritou. A je dobré, že to vysvetlil a podal jednoznačné posolstvo, že chceme pomôcť ľuďom, ktorí sú v núdzi, ale musíme ich rozlíšiť od tých, ktorí si sem prichádzajú zarobiť a ktorých musíme vracať," opísal situáciu Maňka.

 

Europoslanec potvrdil, že témou otázok jeho straníckych kolegov slovenskému premiérovi bola i žaloba SR na Súdnom dvore EÚ v súvislosti s kvótami. Podľa Maňku je istou chybou, že mnohí v EÚ vnímajú, že Slovensko chce podať žalobu proti ostatným členským štátom únie. Dodal, že Fico dnes na pôde EP vysvetlil, že to tak nie je. Podľa jeho slov chce slovenská strana iba jasne vysvetliť, že ak napríklad donútime nejakého utečenca, aby nasilu zostal v našej krajine, on sa tiež môže obrátiť na súd, či neboli porušené jeho práva a súd mu môže dať za pravdu.

"Potrebujeme si raz a navždy vysvetliť, ako to je, a na to slúži súd. Je to prirodzená vec, ktorú môže každý štát a osoba v EÚ použiť, nie je to zamerané proti iným štátom," vysvetlil Maňka.

 

Na otázku, či Fico dokázal dnes presvedčiť eurosocialistov v EP, aby Smeru-SD nebolo pozastavené členstvo v SES, Maňka odpovedal, že v utorok sa uskutoční stretnutie šéfov národných delegácií socialistov v EP s predsedníctvom S&D, kde sa prijmú závery ohľadom dnešného stretnutia a vypracuje sa posolstvo, ktoré bude v mene skupiny S&D zaslané SES.

 

Maňka v tejto súvislosti dodal, že na Ficovom vystúpení bol prítomný aj predseda SES Sergej Stanišev, ktorý vo svojom prejave ocenil Ficovu sociálnodemokratickú politiku a všeobecne zhrnul to, čo slovenský premiér povedal, a to, že došlo k dezinterpretácii jeho slov a zverejneniu výrokov, ktoré nevyslovil.

 

"Tu došlo k skresleniu niektorých vecí a je lepšie si to vysvetliť medzi sebou, ako to potom riešiť formou rôznych deklarácií," povedal Maňka v závere.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies