Maňka: EP by mal tlačiť na zmenu pravidiel o letnom a zimnom čase

NETKY.SK • 29 Marec 2015, 15:25 • 2 min
Maňka: EP by mal tlačiť na zmenu pravidiel o letnom a zimnom čase

BRATISLAVA - Európsky parlament by mal podľa europoslanca Vladimíra Maňku (Smer-SD) vytvoriť tlak na Európsku komisiu, aby pripravila zmenu pravidla o zavedení letného a zimného času.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Maňka pre agentúru SITA, návrh komisie by mal prerokovať Európsky parlament a členské štáty. „Som presvedčený, že na základe podložených argumentov by sa súčasný stav zmenil. Verím, že v tomto volebnom období sa nám podarí túto iniciatívu dotiahnuť do úspešného konca,“ uviedol. Podľa Maňku riešenie, že by si zmenu času robil každý štát po svojom, by nebolo dobré. „Pomohlo by tiež, keby niektorý členský štát požadoval zmenu. Ani jeden tak doteraz neurobil,“ konštatoval.


Dôvodom zavedenia letného času bola podľa Maňku energetická kríza s cieľom úspory energie. „Nevidel som však ani jednu analýzu, ktorá by potvrdila, že k úsporám energie naozaj dochádza. Naopak, úsporu elektrickej energie na svietenie, s ktorou sa kalkulovalo, prevyšujú náklady na kúrenie práve z dôvodu zavedenia letného času. Všetky ostatné dostupné analýzy rovnako nepresvedčili, že posúvanie hodiniek dvakrát do roka má pozitívny zmysel. Ani experti na bezpečnosť cestnej premávky nevedia prisúdiť viac, či menej nehôd z titulu zmeny času,“ upozornil europoslanec. Podnikatelia potrebujú podľa Maňku jedno: aby vedeli dlhodobo dopredu, aké pravidlá budú platiť. „Jedna vec je však preukázateľná. Zmeny letného času negatívne vplývajú na biorytmus človeka. Možno 80% ľuďom to nevadí, ale 20% ľudí s tým má problémy. Existujú štúdie, ktoré poukazujú na škodlivosť posúvania času - infarkty, samovraždy,“ zdôraznil Maňka.


Podľa europoslanca Ivana Štefanca (EPP) je načase, aby sme si zhodnotili výhody a nevýhody letného času, a to nielen z ekonomického, ale najmä zo zdravotného hľadiska. Niektoré analýzy podľa neho hovoria len o 0,5% úspore elektrickej energie a súčasnom náraste spotreby pohonných hmôt. „Zároveň musíme brať do úvahy predovšetkým zdravotné hľadisko a narúšaný biorytmus ľudí, ktorý má vplyv aj na pracovnú výkonnosť, či dopravnú nehodovosť. Spoločný európsky postoj v tejto téme má význam,“ povedal Štefanec dnes pre agentúru SITA.


Českí europoslanci chcú ukončiť zmeny letného a zimného času. Nezáleží im, či bude zavedený čas zimný alebo letný, ale má byť len jeden. V prípade schválenia ich iniciatívy, by nariadenie malo začať platiť do štyroch rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies