Maňka: Ak ľudia nepoznajú pravdu, tak si myslia, že v Bruseli niekomu šibe

NETKY.SK • 7 August 2016, 14:28 • 2 min
Maňka: Ak ľudia nepoznajú pravdu, tak si myslia, že v Bruseli niekomu šibe

BRATISLAVA - Cieľom zmeny financovania rozpočtu EÚ, za ktorú bojujem druhý rok, je, aby obciam, mestám, samosprávnym krajom, nemocniciam, podnikom aj na Slovensku už nemeškali platby z rozpočtu EÚ.

slovakia

left justify in out

Europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) tak reagoval na otázku TASR, čo považuje za úspech počas svojho súčasného funkčného obdobia.§

 

"Ku koncu roku 2014 to bolo 24,7 miliardy eur nezaplatených faktúr a do konca roka 2015 to bolo 17 miliárd eur. Dnes to bohužiaľ závisí od toho, či si členské štáty plnia svoje záväzky alebo nie. Neplatenie spôsobuje reťazové reakcie, ktoré môžu viesť k deformáciám a krachu podnikateľov a živnostníkov," uviedol Maňka a zároveň dodal, že Európsky parlament (EP) schválil jeho návrh, aby Európska komisia (EK) preskúmala dôsledky neplatenia, medzi ktoré patrí aj nedostatočné čerpanie eurofondov. "Cieľom preskúmania je, aby sme sa podobným situáciám v budúcnosti vyhli," konštatuje.

 

Ďalej informuje o tom, že politickej frakcii, v ktorej pôsobí, sa podarilo dotlačiť predsedu EK, aby predložil legislatívne návrhy riešenia problému daňových rajov, daňových únikov a podvodov. "Dnes tieto úniky predstavujú 2000 eur na každého obyvateľa Slovenska a EÚ. Zisky sa preto už budú zdaňovať v tej krajine, kde vznikajú."

 

"Všetko, čo robím, má vplyv aj na slovenských občanov," dodáva. Domnieva sa, že výsledky v eurovoľbách má Slovensko nelichotivé preto, lebo občania sú znechutení. Problém vidí v niektorých médiách, ktoré informácie prekrúcajú. "Mohol by som uviesť príklady o vysávačoch, ktoré údajne neťahajú alebo zakrivených uhorkách či banánoch. Ak ľudia nepoznajú skutočnú pravdu, tak si myslia, že v Bruseli niekomu šibe," povedal Maňka.

 

Ako príklad uviedol znečistenie ovzdušia, ktoré podľa neho prináša viac úmrtí ako HIV, nehody na cestách či ochorenie na cukrovku dokopy. "Aj preto sme minulý mesiac schválili opatrenie, ktoré zachráni tisícky životov. Týka sa necestných pojazdných strojov, ktoré produkujú 15 % všetkých emisií NOx a 5 % všetkých emisií tuhých častíc v EÚ," vysvetľuje europoslanec, pričom dodáva, že cieľom opatrenia je nielen chrániť životné prostredie, ale aj zabezpečiť riadne fungovanie vnútorného trhu s motormi necestných pojazdných strojov a zvýšenie konkurencieschopnosti európskeho priemyslu.

 

Podľa europoslanca úspešným vykonávaním nariadenia sa nielen dosiahne významný prínos z hľadiska životného prostredia, ale taktiež sa odstránia prekážky, ktoré bránia vonkajšiemu obchodu, obmedzia sa regulačné prekážky a zlepší sa predajnosť našich strojov. "Pritom niektoré médiá to vysvetlili ľuďom asi tak, že poslanci riešia samé hlúposti a toto je jednou z nich spolu s vysávačmi, uhorkami či banánmi. Po takýchto nepravdivých informáciách nemôžeme od ľudí chcieť, aby sa hrnuli k voľbám," dodáva.

 

Počet svojich vystúpení v pléne EP bližšie neuviedol, označil ich za mnohé. "Najdôležitejšie sú však vystúpenia vo výboroch, lebo práve tam môžete veci ovplyvniť a nie vo vystúpeniach v pléne. Vo výbore pre rozpočet, ktorého som členom, mám najviac vystúpení zo všetkých členov výboru zo všetkých krajín EÚ. Všetky viedli ku konkrétnym zmenám," informoval.

 

Podľa oficiálnej stránky EP europoslanec vystúpil v pléne 426-krát. Je členom frakcie Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v EP. Ďalej je členom vo Výbore pre rozpočet a v Delegácii pri Parlamentnom výbore pre spoluprácu EÚ – Rusko.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona