Manželia na odstupnom zo štátnych podnikov si prilepšili o štvrť milióna

NETKY.SK • 24 Február 2011, 12:41 • 2 min
Manželia na odstupnom zo štátnych podnikov si prilepšili o štvrť milióna

Manželia na odstupnom zo štátnych podnikov si prilepšili o štvrť milióna

slovakia

left justify in out

img

Manželský pár Štefan a Ružena Lovasovci si podľa výpočtov denníka SME polepšili na odstupnom z funkcií v štátnych podnikoch o približne 244.000 eur. Oboch do funkcií nominovala vtedy vládna strana Smer-SD.
      Ružena Lovasová bola od decembra 2006 ekonomickou šéfkou Bratislavskej teplárenskej (BAT) a členkou jej predstavenstva. Na týchto postoch poberala údajne viac ako 8000 eur mesačne. Po parlamentných voľbách 2010 ju nové vedenie Fondu národného majetku (FNM) z funkcie odvolalo. Podľa pravidiel, stanovených počas Lovasovej pôsobenia, jej musela firma vyplatiť vysoké odstupné. Napriek tomu, že oficiálni predstavitelia neposkytli podrobné informácie o jej odstupnom, novinám sa podarilo na základe informácií o celkovej výške odstupného pre dvoch manažérov výkonného manažmentu BAT zistiť, že Lovasovej malo pripadnúť až 98.000 eur. Ďalších približne 119.000 eur údajne dostal generálny riaditeľ Vladimír Raček.
      Lovasovej manželovi Štefanovi, ktorý pôsobil v predstavenstve štátnej Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS), pripadlo údajne ešte viac, a to až 146.000 eur. Denník pritom vychádzal z informácií FNM, ktorý uviedol, že päťčlenné predstavenstvo dostalo celkové odstupné 730.000 eur.
      S menami oboch manželov sa navyše podľa SME spájajú viaceré kauzy. Obaja za firmy podpísali darovacie zmluvy pre plastického chirurga. Vedenie BAT navyše počas Lovasovej pôsobenia predalo pozemok za 1,2 miliardy korún (takmer 40 miliónov eur) a peniaze uložilo na rok do J&T Banky, hoci ich mali dať do štátnej pokladnice.
      O predaj pozemku spoločnosti bývalých ministrov Smeru-SD Jána Počiatka a Roberta Kaliňáka sa snažila aj SEPS počas pôsobenia Lovasa v predstavenstve. V tomto prípade však od svojho zámeru odstúpila po tom, ako na tento prípad upozornil denník SME.
      Exminister financií Ján Počiatek (Smer-SD) v reakcii na tieto informácie pre noviny uviedol, že o odstupnom počuje prvýkrát. "Zdajú sa mi vysoké. Mali sme sa tomu venovať viac," povedal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies