Mandelovi v Pretórii odhalili deväťmetrovú sochu

NETKY.SK • 27 September 2013, 07:20 • 2 min
Mandelovi v Pretórii odhalili deväťmetrovú sochu

JOHANNESBURG - Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela má sochu v hlavnom meste svojej vlasti. Ministerstvo kultúry vo štvrtok potvrdilo, že socha je deväť metrov vysoká z bronzu.

slovakia

left justify in out

Zobrazovať bude Mandelu spred 10 rokov, keď ho zvolili za prezidenta. Podľa ministerstva ide o snahu vlády vytvoriť nové symboly juhoafrického národa, ktorého je Mandela "hrdinom a večným symbolom boja za slobodu, demokraciu, dôstojnosť a rovnosť". Laureát Nobelovej ceny mieru pritom už má po krajine viacero sôch. Naposledy predstavili osemmetrovú podobizeň exprezidenta v meste Bloemfontein. Ďalšiu plánujú aj v Kapskom meste, kde Mandela vystúpil so svojim prvým prejavom po prepustení z väzenia v roku 1990.

Mandela pôsobil ako prvý černošský prezident Juhoafrickej republiky v rokoch 1994 až 1999. Počas päťročného mandátu bolo prijatých mnoho zákonov s cieľom odstrániť diskrimináciu a rasovú segregáciu v krajine. V roku 1999 sa však Mandela odmietol uchádzať o znovuzvolenie a aj pre zdravotné problémy sa postupne stiahol z verejného života. Mandela, ktorý nedávno oslávil svoje 95. narodeniny, je nositeľom Nobelovej ceny mieru. Legendárny bojovník proti apartheidu má však dlhodobé zdravotné problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies