Mandelove telesné pozostatky prevezú dnes do jeho rodnej dediny

NETKY.SK • 14 December 2013, 07:34 • 2 min
Mandelove telesné pozostatky prevezú dnes do jeho rodnej dediny

JOHANNESBURG - Telesné pozostatky zosnulého juhoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu previezli dnes na leteckú základňu Waterkloof, kde sa uskutoční posledná rozlúčka s členmi a sympatizantmi Afrického národného kongresu (ANC), na ktorého čele roky stál.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dnes rakvu prevezú do provincie Východné Kapsko, kde telo bojovníka proti apartheidu v nedeľu uložia do zeme v jeho rodnej obci Qunu. V predvečer pohrebu sa na Walter Sisulu University v Mthathe v provincii Východné Kapsko za účasti vedenia ANC a vládnych predstaviteľov uskutoční bohoslužba ako poďakovanie za Mandelov život a dielo.

Mandela, ktorý bol v rokoch 1994-99 prvým černošským prezidentom JAR, zomrel minulý štvrtok vo veku 95 rokov. V utorok sa s ním na štadióne v Johannesburgu uskutočnila smútočná rozlúčka za účasti stovky významných zahraničných hostí z celého sveta.

Záujem rozlúčiť sa s Mandelom mali tisíce radových Juhoafričanov. Presklená rakva s jeho telom bola tri dni vystavená v Union Buildings v Pretórii. Ako informovali tlačové agentúry, mnohí ľudia prvému černošskému prezidentovi JAR hold vzdať nestihli kvôli dlhému čakaniu alebo problémom s dopravou. Mnohé obchodné reťazce - supermarkety, fitnescentrá a obchodné domy - už oznámili, že zostanú v nedeľu z úcty k zosnulému zatvorené. Jeden reťazec supermarketov zostane otvorený, informoval však, že daruje všetok svoj zisk na charitu.

Futbalová liga odložila všetky zápasy až do pohrebu Mandelu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies