Mandelov stav je stále vážny, ale stabilizovaný

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 14:11 • 2 min
Mandelov stav je stále vážny, ale stabilizovaný

JOHANNESBURG - Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela je už tretí deň kvôli pľúcnej infekcii hospitalizovaný. Lekári jeho stav hodnotia ako vážny, ale stabilizovaný, informovala dnes juhoafrická vláda.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že prezident Jacob Zuma znova vyzval, aby sa krajina modlila za svojho prvého prezidenta tmavej pleti po prvých všerasových voľbách v roku 1994. 

Od decembra minulého roku už 94-ročného Mandelu hospitalizovali štvrtý raz. S najnovšou infekciou bojoval niekoľko dní, v sobotu v skorých ranných hodinách sa jeho stav zhoršil a previezli ho do nemocnice.

Mandela je v Južnej Afrike symbolom vytrvalosti a zmierenia, napriek tomu si čoraz viac ľudí uvedomuje, že čas rozlúčky s "Madibom" sa blíži. Agentúra Reuters informuje, že vo vysielaní štátneho rozhlasu dnes v spravodajstve nedominoval Mandelov zdravotný stav, ale dlhotrvajúci škandál v úrade prokurátora a vlna studeného počasia, ktorá zasiahla Johannesburg.  Nedeľník Sunday Times v poslednom vydaní na prvej strane napísal: "Nastal čas nechať ho odísť". 

"Rodina sa od neho musí odpútať, aby Boh mohol vykonať svoj zámer. Musia sa duchovne oslobodiť a odovzdať svoju vieru do Božích rúk. Keď to rodina urobí, národ bude nasledovať jej príklad," uviedol Mandelov dlhoročný spolubojovník a priateľ Andrew Mlangeni.

Laureát Nobelovej ceny za mier odstúpil z postu prezidenta Juhoafrickej republiky v roku 1999 a približne 10 rokov sa politicky neangažoval. 

Na verejnosti sa naposledy objavil na finále svetového pohára vo futbale v Johannesburgu v roku 2010. V apríli tohto roku navštívil Mandelu uňho doma prezident Jacob Zuma, štátna televízia pri tejto príležitosti v krátkom zábere ukázala vychudnutého, krehkého starého muža sediaceho v kresle s hlavou opretou o vankúš, uviedla agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies